Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Šachy s ALBI na Facebooku

27.03.2013 Hry a zábava

První šachová partie na sociálních sítích. ALBI vyzvalo své fanoušky k šachové partii na Facebooku Moderních her.

ALBI vs. fanoušci - první šachová partie na Facebooku
 
O tom, že je možné hrát šachy s počítačem, se už dávno přesvědčil i Garry Kasparov, který v roce 1997 prohrál slavnou šachovou partii se superpočítačem DeepBlue firmy IBM. Na řadu přichází otázka, proč by tedy nešlo hrát šachové partie i v prostředí sociálních sítí? Rozhodli jsme se tedy něco podobného vyzkoušet s vámi, našimi fanoušky facebookové stránky Moderní hry, kde se tak v průběhu ledna a začátkem února sehrála první šachová partie na Facebooku.
 
Jak lze vlastně hru určenou primárně pouze pro dva šachisty hrát v prostředí sociálních sítí? Princip takové partie byl nakonec celkem jednoduchý. Zahájili jsme hru základním tahem otevřených her pěšec na šachovém poli e4 a o dalším tahu jsme nechali rozhodovat fanoušky pomocí ankety přímo na facebookové stránce Moderní hry. Průběh partie jsme nechali zhodnotit několika odborníky šachisty i našimi fanoušky a jejich komentáře a ohlasy si můžete přečíst níže.
 
Celou hru bylo možné sledovat v jednotlivých postech na facebookvé zdi, kde jsme sdíleli vizualizaci aktuálního stavu šachovnice s posledními několika tahy, a kde naši fanoušci velice aktivně diskutovali o možnostech nadcházejících tahů. Byl zde uveden i odkaz na anketu pro hlasování, kterého se mohl účastnit každý hráč. Šachovnice se znázorněným aktuálním stavem partie se zobrazovala také jako úvodní fotka stránky. Hra probíhala od konce prosince, v průběhu celého ledna až do 7. února, kdy byla ukončena tahem č. 17 vítězstvím bílého hráče, když se fanoušci, kteří hráli za černého hráče, rozhodli partii vzdát.
 
Partie byla jedinečným interaktivním prvkem na facebookové stránce Moderní hry a jsme moc rádi, že se do ní v průběhu hry zapojilo mnoho našich fanoušků. Uznáváme, že se občas mohla partie jevit jako nevyrovnaná, protože zde fanoušci hráli spolu a veřejně se radili v komentářích o dalších strategiích, zatímco naše strategie a rozhodování pro ně byly utajené. Je to ale zajímavý příklad hry jednotlivce proti kolektivnímu myšlení, a doufáme, že se i tak partie všem líbila. Především jsme chtěli vyzkoušet, jestli je vůbec možné nějakou podobnou hru na Facebooku sehrát a pro příště bychom si rádi s našimi fanoušky vyzkoušeli zahrát některou z našich vlastních her, o které vás budeme jistě předem informovat.
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI

Galerie článků

8-10 / 25