Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zvířecí terapeuti: Kam nemůže lékař, přiletí papoušek

23.04.2019 Čtení pro radost

Kdejaký chovatel zvířecích mazlíčků dobře ví, že v podstatě každý živočich chovaný doma je zároveň osobním terapeutem svého páníčka. Jak to ale vypadá, když se dostane terapeutická činnost zvířete na profesionální úroveň, a co všechno dokážou zvířata vyřešit?

 
Seznam zdravotních problémů včetně mnohých závislostí, se kterými zooterapie pracuje, je celkem dlouhý. Pomáhá také s rozvojem mysli školáků a předškoláků i s projevy stárnutí. K těmto účelům se využívá mnoho živočichů, od zakrslých hospodářských plemen, jako jsou prasata, kozy, osli nebo poníci, až po exotické ptactvo a různé druhy plazů. 
 
Psi jsou známí se svou canisterapií, stejně jako koně s hipoterapií. Obě odvětví mají široké spektrum terapeutického využití, a to hlavně u dětí – obrnou počínaje přes poruchy spojené s ADHD až po poúrazové rehabilitace. Nejde jen o vhodnost vybraného druhu, roli zde hraje i povaha konkrétního zvířete. Proto u psů, koní i koček záleží na plemeni a pak samozřejmě na jejich ochotě spolupracovat. Nedisponovaný jedinec totiž může svou pomocí sám sebe ohrožovat na zdraví. Podle profesionální trenérky koní Barbary Jirákové někteří koně sice handicapovým dětem pomáhají rádi, ale brzy se zdravotní potíže začnou projevovat na nich samotných. Jistou reflexi najdeme v indiánských léčitelských tradicích. Savce prý na rozdíl od plazů lidská trápení samotné ničí, proto je například využité morče po proceduře utraceno. Pojďme si však nyní představit méně známé, ale neméně šikovné terapeuty z říše fauny, jejichž profesionální praxe vykazují značné úspěchy.
 
 
MUDr. Papoušek
 
Papoušci jsou pro svou expresivní emotivnost využíváni právě pro terapii, jejímž cílem je přímo ovlivňovat dlouhodobý náladový stav pacienta. Nejvyššího kladného efektu přitom dosáhnete, když máte s opeřeným doktorem osobní vztah. Řeč je zejména o větších druzích, jako jsou ara, amazoňané nebo žako. Ať už jde o žárlivost, urážení se, nebo projevy věrnosti, papoušek prý v člověku dokáže až groteskním napodobováním lidských emocí spouštět ozdravné psychické procesy. Navíc díky své schopnosti udržet pacienta v přítomném okamžiku prý vhodně stimuluje osoby s Alzheimerovou chorobou. Pokud se tedy potýkáte s problémy spojenými se stárnutím, depresemi nebo hyperaktivitou u dětí, pak je načase vyměnit akvárko s rybičkami za papouška.
 
 
Doktor delfín
 
Delfíni patří k nejinteligentnějším formám života na Zemi schopným altruismu. Jsou člověkem využíváni k pomoci při nápravě klinických případů mentálně, fyzicky i kombinovaně postižených lidí. Ve vysoké míře se za doprovodu lidských kolegů věnují osobám s ADHD s důrazem na socializační poruchy. Podobně jako u jiných zvířecích terapeutů se v takových případech využívá stavu uvolnění, který dokážou zvířata v člověku vyvolat. Pak už se do práce můžou pustit i logopedi, fyzioterapeuti nebo psychologové. Jde přitom o běžnou praxi – centrum s delfíními doktory dnes už najdete třeba v Německu, na Ukrajině i v Izraeli. V Turecku a Rumunsku dokonce asistuje u delfinoterapií český a slovenský tým specialistů. Delfíni samotní jsou podle odborníků pro tuto práci jako stvořeni díky silnému sociálnímu systému, ve kterém kytovci přirozeně žijí.
 
Léčitelka kočka
 
Posledního terapeuta už možná máte doma. Po mrtvici a neurálních úrazech se při obnově motoriky pacienta uplatňuje tzv. felinoterapie. Ta nejlepších výsledků dosahuje údajně u mentální retardace. Kočky v tomto případě pomáhají dosáhnout radosti, ale také rozvoje slovní zásoby. U fyzických postižení pak dokážou uvolňovat spasmy končetin. K roli terapeuta jsou však předurčeny už tím, že umí vycítit a citlivě reagovat na postižené oblasti lidského těla. Mezi vhodná plemena patří například ragdoll, perská nebo sibiřská kočka.
Terapeutické schopnosti zvířat nejsou žádnou novinkou. Nemusíme mít zrovna zásadní problém, abychom si vyzkoušeli zooterapii na vlastní kůži. Stačí, když vás doma ovládne splín nebo bolest v krku, a váš domácí mazlíček je v plné polní.
 
Text: Jacob Tetzeli  Foto: Thinkstockphoto
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI