Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Život bez lepku: pro někoho nutnost, pro jiného zdravý životní styl

23.10.2018 Čtení pro radost

Pro celiaky a lidi s alergií na lepek je bezlepková strava nutností. Žít bez lepku se ale v posledních letech stalo i trendem, který uleví vašemu zažívání a odlehčí vaši stravu. Jak taková lepková askeze vypadá v praxi a čím tuto bílkovinu nahradit?

 
 


Lepek, těší mě
 
Lepku se často říká i gluten a právě pod tímto názvem ho najdete i v řadě cizích zemí. Jde o směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen některých obilovin. Nejznámější svatá trojice, ve které lepek najdete, je pšenice, ječmen a žito, pozor ale třeba i na oves. K čemu je lepek dobrý? Zajišťuje třeba pružnost těsta nebo nadýchanost pečiva. Čím více lepku, tím buclatější koláče.
 
Alergie na lepek nebo celiakie
 
Problémy s lepkem řeší nemalá část populace, ne vždy je ale příčina stejná. Většina lidí se lepku vyhýbá proto, že jim způsobuje alergickou reakci. Když si dá takový alergik rohlík s máslem, během několika minut patrně pocítí svědění v ústech, bolest žaludku, může se dostavit zvracení, průjem, nadýmání, rýma, dušnost nebo ekzém. Nic, co by za ten jeden rohlík, byť pěkně vypečený, stálo. Dobrou zprávou je, že alergie se může v průběhu let zlepšit, nebo dokonce vytratit. Celiakie je ale autoimunitní onemocnění, které je celoživotní. Když si rohlík dá celiak, jeho imunitní systém reaguje napadením tenkého střeva a během několika hodin se dostaví průjem, dlouhodobě by celiak, který se lepku nevyhýbá, trpěl podvýživou a vyšší kazivostí zubů nebo chudokrevností.
 
Bezlepková dieta jako zdravý trend
 
V dnešní době není bezlepková strava nebo dieta ničím výjimečným. V posledních letech na ni totiž přecházejí i ti, kdo zmíněnými obtížemi netrpí. Proč? Mnozí odpůrci lepku tvrdí, že trávení glutenu je pro zažívání náročné a způsobuje úbytek energie. Navíc prý po něm tloustneme a častěji trpíme nadýmáním. 
 
 
Kde všude se lepek schovává?
 
Mezi potravinami je pár takových, které s lepkem nic nemají. Spolehnout se můžete na vejce, ovoce a zeleninu, sóju nebo kukuřici. Většinu potravin, které v originální verzi lepek obsahují, ale dnes už seženete v bezlepkovém remaku. U potravin, které mají větší množství složek a nejsou označeny jako bezlepkové (často používaným piktogramem je přeškrtnutý klas), musíte pečlivě prozkoumat složení. Divili byste se, kde všude lepek najdete… Takže pozor na čokolády, uzeniny, mléčné výrobky nebo zmrzlinu.
 
Jak bez lepku neumřít hlady
 
Při bezlepkové dietě vsaďte na kukuřici, rýži, amarant, pohanku, brambory, sóju a luštěniny. Do jídelníčku můžete s čistým svědomím zařadit také ovoce, zeleninu, ryby, maso, vejce nebo med. Louskejte oříšky a vařte jáhlové kaše v rendlíčku tak jako naši předkové. Nemusíte zůstat ochuzeni ani o nedělní bábovku! Akorát musíte sáhnout po bezlepkové mouce. Na výběr jich máte vážně spoustu. Bílou, pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou, ale i netradiční varianty jako banánovou, kaštanovou, kokosovou nebo dýňovou mouku, které se hodí do sladkého pečiva. 
 
 
PODZIMNÍ MRKVOVO-DÝŇOVÝ KOLÁČ
 
Na koláčovou formu o průměru 20 cm potřebujete: 
 
2 vejce 
20 g kokosového nebo jiného oleje
100 g bílého jogurtu, nejlépe řeckého 
1 hrnek strouhané mrkve 
1 hrnek dýňového pyré (to získáte rozvařením a rozmixováním na kostky pokrájené dýně hokkaido) 
100 ml mléka
45 g kokosové mouky
80 g pohankové mouky 
30 g namletých nebo nasekaných ořechů (nejlepší jsou vlašáky, ale vedle nesáhnete ani s lískovými oříšky)
20 g strouhaného kokosu 
2 polévkové lžíce cukru 
1 čajovou lžičku skořice 
1/2 čajové lžičky perníkového koření 
1 prášek do pečiva
1 rotoped
 
Krém na potření a promazání
 
120 g smetanového sýru typu žervé
130 g řeckého nebo bílého hustého jogurtu / tvarohu 
1 čajovou lžíci medu 
 
Jak na to
 
Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, jogurt, mléko a dýňové pyré a nakonec obě mouky, koření a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte nastrouhanou mrkev, ořechy a kokos. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů 40–50 minut. Vychladlý koláč rozřízněte a pořádně promažte, pak složte a pomažte krémem. Uvařte si čaj nebo kafe, svolejte rodinu a koláč na posezení snězte. Nakonec sundejte z rotopedu všechno oblečení a dejte si hodinku svižné jízdy. 


Text: Tereza Vaisová, foto: Thinkstockphotos




 

Tip pro vás

Líbil se vám recept na bezlepkový dort? Šup s ním do pěkného receptáře...

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI