Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zbavte svůj domov zbytečností. Navždy

23.10.2018 Čtení pro radost

Velký úklid neznamená jen cídění a pucování, ale také organizaci a zavedení řádu. Vsadíme se, že i když nejste žádní špindírové a máte doma čisto, nějaký ten strašák ve skříni nebo v komoře by se u vás doma našel. Nic si z toho nedělejte, u nás taky. Většina lidí má totiž tendenci schraňovat i věci, které nepotřebují a patrně potřebovat ani nebudou.

 
 


A přitom uspořádání našeho domova se projevuje v našem životě i vztazích a chaos vyčerpává. Odbornicí na průvan v “domácích sbírkách” je třeba Japonka Marie Kondo, která věří, že nekompromisní očista od zbytečností dokáže nastartovat celkovou proměnu našeho bydlení i bytí. Zkuste některé z jejích rad!
 
Vezměte to z gruntu a systematicky
 
Nespěchejte na sebe. Velký úklid může zabrat klidně i několik měsíců a vůbec to nevadí. Začněte třeba oblečením. Nanoste na jednu velikou hromadu všechno, co doma máte, od ponožek po oteplovačky a klobouky. Přemýšlejte o každém kousku. Některé vyhodíte bez váhání, u dalších se budete ošívat. Třeba váš starý svetr.  Zeptejte se sami sebe – jak je to dávno, co jste ho naposledy měli na sobě? Už je to nějaký pátek, ale dřív jste ho přece tak rádi nosili? Lidé se vyvíjejí a možná se k vám ten svetr už prostě nehodí. Nelpěte na minulosti a šup s ním do pytle. Uklízejte nikoli po místnostech, ale podle kategorií, do kterých byste věci zařadili. Po oblečení tak může přijít na řadu třeba veškeré nádobí, pak sportovní vybavení a tak dále. Nejtěžší disciplínou jsou knihy, fotky a různé památky. Ty si nechte jako poslední, až budete pěkně rozcvičení. 
 
Věci, které vytřídíte, ihned vyhoďte
 
Tak jo. Povedlo se vám rozloučit se s pořádnou hromadou věcí a jste na sebe právem hrdí. Je večer a pytel čeká v předsíni na ráno, než ho odnesete do kontejneru na textil. Ohříváte večeři a v hlavě vám běží otázky. Bylo nutné vyhazovat ty černé džíny? Nebo ten abstraktní obraz se žlutými cákanci, co malovala teta Blanka na kroužku pro seniory? Ty džíny by se ještě daly nosit. Na doma. Na to ale pozor! Nenechte se lapit pochybnostmi a vytříděné věci odneste z domu co nejdřív, jinak to bylo všechno marné. 
 
Nakupujte s rozmyslem
 
Každý si občas rád koupí něco pro radost, je ale dobré vědět, proč za danou věc utrácíme. Není důvod nekoupit si domů voňavou svíčku, když vám to udělá radost. Jestli si ale koupíte třicet skořicových svíček, ačkoli skořici z duše nenávidíte, jen proto, že byly ve výhodném balení, něco je špatně. Mnoho lidí shromažďuje věci, jako by je snad trápily stejné existenční obavy z nouze a chudoby, jaké trápily naše předky. U našich babiček to smysl dávalo, my máme víc štěstí a tak si zásoby dělat nemusíme. 
 
A co dárky? 
 
Dárky jsou fajn a je pěkné je dávat i dostávat. Někdy ale člověka spoutávají. Nedejte se! Každý dárek má svého majitele – nemusí jím ale být nutně ten, kdo ho dostal jako první. Takže jestli máte doma dárek, který vás přestal těšit a víte o někom, komu by mohl udělat stejnou, nebo dokonce větší radost, s klidným srdcem ho pošlete do světa. Aspoň budete mít místo na něco nového! 
 
Srovnejte, co zůstalo
 
Konečně máte vytříděno a můžete se doma zase nadechnout. Čeká vás ještě finále! To spočívá v efektivním uložení věcí, které s vámi zůstanou, do poliček a skříní. Věci, které patří do jedné party (oblečení, kosmetika, nádobí, fotky…) ukládejte pěkně pospolu. Jen tak si udržíte přehled. I v rámci skupin se vyplácí držet řád. Třeba oblečení mějte roztříděné na trička, košile, kalhoty a tak dále. Vyhnete se každodennímu přehrabování a zdlouhavé pátrací akci po oblíbeném kousku textilu. Do skříní a přihrádek pak věci rovnejte tak, abyste všechny viděli, aniž byste museli rozvrtat půl šuplíku. Tak a máte uklizeno. Teď už si ,,jen”  nový řád udržet a vyhnout se novým nánosům věcí. Proto je dobré jednou za čas akci zopakovat a rozloučit se s tím, co už nepotřebujeme! 
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


Tip pro všechny milovníky pořádku

Čas na úklid? Nastavte si ten správný na našem budíku, donutí vstát z gauče i toho největšího lenocha.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI