Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Zapomenuté vzpomínky, správní partneři i ochrana před smrtí: co všechno dokáže náš čich?

11.12.2019 Čtení pro radost

Vzpomínky, lidé, pocity. Čich a s ním spojené vůně nebo pachy dokáží v lidech vzbudit to, na co už zapomněli, co mají rádi, ale i to, čeho se bojí. Jak smysl, který se neustále mění, ovlivňuje naše životy napříč různými aspekty a jak by náš život vypadal bez něj?

 
Vybaví se vám díky některým vůním zdánlivě zapomenuté vzpomínky? Dokážete náhlou vůni přiřadit ke konkrétnímu člověku? Umíte si představit svátky bez vůně mandarinek, jehličí, cukroví nebo doutnajícího františka? Vůně nám evokují mnohé a jako vždy si je rádi spojujeme hlavně s příjemným.
 
I když se už dlouho traduje, že lidé mají ve srovnání s jinými savci velmi špatný čich, tak například studie vědců z Rockefellerovy univerzity ukázala, že průměrný člověk je schopen rozeznat více než bilion rozličných vůní a pachů. Co to znamená?
 
Znamená to, že je náš čich schopen zaznamenat mnohem víc vjemů než sluch nebo zrak. Lidské oko totiž dokáže rozlišit přibližně 10 milionů barev a sluch pouze kolem půl milionu zvukových tónů. 
Právě čich je jako jediný z pěti smyslů napojený na limbické centrum v mozku, díky čemuž na nás mají odlišné vůně různé účinky. V limbickém centru mozku se také vytváří pud sebezáchovy a s tím je spojená naše paměť na vůně a pachy. Ta nám může dokonce zachránit život, když někde ucítíme unikat plyn nebo díky zápachu nesníme zkažené maso, které by nás mohlo otrávit. 
 
 
Superčichači mezi námi 
 
Čichové kompetence každého člověka se liší, někteří lidé jsou citlivější, někteří zase méně. Vědci dokonce tvrdí, že mezi námi žijí i tzv. superčichači, kteří mají extrémně vyvinutý čich a jsou schopni zachytit látky v poměrně malých koncentracích.
 
Lidský nos má kolem 400 funkčních čichových receptorů snímajících molekuly pachu a posílajících signál do mozku. Většina vůní se totiž skládá z kombinace mnoha pachových molekul. Věděli jste, že vůni čokolády je možné rozložit až na stovky jednotlivých pachů? 
 
Náš čich je ale geneticky podmíněný a většinou se s vyšším věkem zhoršuje. Někteří z nás si ale čich kazí i v mladém věku, třeba tím, že kouří. Tak jako tak, na rozdíl od zvířat používáme pouze malou část svého skutečného čichového potenciálu. Čich je ale možné cíleně rozvíjet a cvičit. 
 
 
Ženy versus muži: Ženy mají lepší čich a poznají ideálního partnera
 
Ženy mají v porovnání s muži lepší, vnímavější a jemnější čich. Tým profesora Roberta Lenta z Federální univerzity v Riu de Janeiru potvrdil, že ženy mají v čichovém bulbu (část mozku, do níž přicházejí informace z čichových orgánů) téměř o polovinu (43 %) více neuronů než muži. Jak se lepší čich u žen projevuje?
 
Mezi ženami najdete více degustátorek, sommeliérek nebo specialistek na míchání parfémů než v mužské populaci. Důvodem, proč tomu tak je, je vyšší počet buněk, které mají na starost zpracování čichových vjemů. Evoluční biologové formulují svůj názor jasně: muži jsou „pouhými“ rozsévači semene a snaží se jej předat co nejvyššímu počtu žen a nemusí jít jen o biologicky vhodné partnerky. Jejich čich je slabší, proto biologicky vhodné partnerky nepoznají.
 
U žen je tato situace diametrálně odlišná. Případným těhotenstvím a následnou péčí o novorozence „riskují“ o mnoho více, proto musejí partnera vybrat opravdu pečlivě. K tomu slouží právě dobrý čich, díky kterému ženy ve velmi krátkém časovém horizontu poznají, zda jde o geneticky vhodného partnera. A je to jednoduché: takový muž jim příjemně a atraktivně voní. 
 
 
Život bez rozmanitosti vůní i pachů 
 
Mezi námi jsou ale i lidé, kteří to, co my, nikdy necítili nebo o čich přišli. Úplná ztráta čichu je na oficiálním žebříčku handicapů zastoupena 2 procenty, i přesto je anosmie (neschopnost cítit pachy a vůně) v každodenním životě významným problémem. Lidé, kteří anosmií trpí, totiž s čichem ztratí také chuť, a jídlo tak mají jen jako povinnost.
 
Představte si pouhou rýmu, při které není těžké si uvědomit, že značná část chuti vede přes vůni. A když jsou potraviny zkažené? Existuje reflex, který téměř znemožňuje jejich konzumaci, pokud páchnou rozkladem, stejně je tomu i u zápachu plynu nebo kouře. Lidé bez čichu se tak musejí spoléhat na ostatní smysly, které mají často lépe vyvinuté než zdravý člověk. O mnohé ale kvůli absenci čichu přicházejí a řadu věcí, vzpomínek a asociací se svými blízkými nemohou sdílet. 
 
I proto se dlouhodobě ukazuje, že ti, kteří o čich přišli, mají emocionální problémy hlavně s budováním vztahů s lidmi, výrazný je u nich i nárůst depresí a jiných psychických problémů a klesající uspokojení ze života. 
 
Proč vlastně dopad čichu tak podceňujeme? Jednoduše neumíme pojmenovat vůně, protože pro nás nejsou tak důležité. Přitom pro ostatní smysly máme spoustu výrazů, například jména barev. Napříč všemi jazyky a kulturami ale chybí speciální výrazy pro vůně. Pro všechny z nás se tak stalo obtížné skutečně pojmenovávat to, co cítíme. Nic to ale nemění na faktu, že je řada vůní, a nejen těch vánočních, které ve většině z nás budou vyvolávat hřejivé pocity plné asociací, na něž díky čichu nikdy nezapomeneme. 
 
Text: Tereza Vaisová  Foto: Getty Images 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI