Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Záhada letního miminkovského oblékání

09.07.2019 Čtení pro radost

Kéž by někdo vymyslel univerzální návod, jak se do kterého počasí obléknout, aby nám bylo tak akorát. Jestli máte pocit, že jste vychytali své oblečení, počasí (zvlášť to letní) bude výzvou i v případě vašeho dítěte.

 
Novorozeňátka
 
Úplně nejmenší děti, do 1 měsíce věku, ještě nemají vyvinutou termoregulaci. Platí proto pravidlo zakrýt alespoň jednou vrstvou oblečení úplně celé tělo. Může se jednat třeba jen o lehkou přikrývku v kočárku. Pokud venku fouká, hodí se lehká bavlněná čepička. 
 
Kojenci
 
Děti, jejichž věk ještě pořád počítáte v měsících, oblékejte cibulovým způsobem – vrstvěte na sebe tenké oblečení, abyste ho mohli podle potřeby přidávat nebo odebírat. Zlaté pravidlo říká obléknout mimčo stejně jako sebe, přidat jednu vrstvu navíc. Jenže stejně jako dospělí jsou některé děti zimomřivější a jiné se naopak snadno zapotí, a proto je důležité kontrolovat, jestli dítěti není horko nebo zima. Ale jak, když vám to samo neřekne? 
 
 
Kontrolujte dítěti zátylek
 
Maminky nejčastěji sahají dětem na nos, ručičky nebo nohy, aby zjistily, jestli jejich „prďolkovi“ není horko. Odborníci ale považují za nejspolehlivější teplotu v zátylku. Stačí sáhnout dítěti za krk, a pokud je teplý tak akorát, je všechno v pořádku. V případě, že má zátylek upocený a horký, oblečení uberte, pokud naopak studený, prcka dooblékněte. 
 
Jasným signálem přehřátí je propocené oblečení, které je potřeba hned sundat, aby nestudilo a dítě zbytečně nenachladlo.
 
 
Pozor na auto a kočárek
 
Teplotní pastí je v horkých dnech auto. Asi nemusíme připomínat, že malé děti by nikdy neměly zůstávat samy v zaparkovaném autě. Riziko přehřátí ale hrozí i při cestě. Na zadních sedačkách je výrazně tepleji než u řidiče, a tak je i pro rodiče relativně těžké kontrolovat, jestli se dětem cestuje pohodlně. Dělejte proto časté zastávky, ideálně v místě, kde se můžete všichni dosytosti protáhnout a teplotně srovnat. Nezapomínejte ani na doplňování tekutin v podobě vlažných čajů nebo víc naředěného mléka.
 
Skrytou hrozbou je i hluboký kočárek. Horko se v korbičce drží samo o sobě, a když ji ještě zakryjete stínítkem, vytváříte z ní téměř saunu. Dítě proto často vyndávejte a průběžně kontrolujte, jestli není zpocené nebo přehřáté. 
 
Podobným případem je i nošení dětí v šátku. Při kontaktu „tělo na tělo“ si vzájemně předáváte teplo. A tak, jako bude nejspíš o něco tepleji vám, potit se může i vaše dítě. Oblékněte ho pro případ nošení v šátku ještě méně než do kočárku a oblečení navíc si vezměte s sebou do tašky.
 
Text: Petra Matějková   Foto: Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI