Cukr na nás číhá prakticky na každém rohu. Asi vás nepřekvapí, že jej obsahují různé sladkosti, jako třeba zmrzlina, čokoládové tyčinky nebo sladké pečivo. Cukr však mají i potraviny, u kterých byste to nečekali, například rajčatová omáčka na špagety, salátový dresink nebo slané krekry. Na troše sladkého přeci není nic špatného, řeknete si. Cukr ale nemá žádnou výživovou hodnotu, neobsahuje vitaminy, minerály ani fytonutrienty, jsou to jen prázdné kalorie. Přední dětský pediatr a endokrinolog Robert H. Lustig jde ve své definici cukru ještě o kousek dál, když jej nazývá toxickými kaloriemi a označuje za jednu z příčin vzniku obezity a celosvětové epidemie diabetu.
Závislost na cukru
Podle statistik
zkonzumuje každý Čech až 38 kilogramů cukru ročně, přičemž doporučené množství na rok je o celých 18 kilogramů méně. Denně byste měli sníst pouhých 40 až 50 gramů cukru, což odpovídá 10 malým kostkám. Pro představu, litr oblíbené Coca-Coly obsahuje celých 27 kostek cukru – to je téměř trojnásobek denního limitu.
Někteří se přiklánějí k názoru, že by se měl cukr ze stravy úplně odstranit. Autorka Cukrfree kuchařky Janina Černá tvrdí, že závislost na cukru je v podstatě stejná jako závislost na kokainu. Při konzumaci cukru se nám totiž v mozku aktivují stejná centra jako při konzumaci drog. Za všechno může neurotransmiter jménem dopamin, který v nás navozuje slastný pocit. Touha po dopaminu vede k další touze po droze, a když ji tělo nedostane, reaguje na to třasem, úzkostmi a nevolností. Spolu s dopaminem se po požití něčeho sladkého začnou v mozku uvolňovat také opioidy, mezi něž patří například i endorfin, všemi milovaný hormon štěstí.
Cukr, med i sirup
Čím častěji cukr mlsáte, tím víc si na to zvyknou vaše dopaminové dráhy, které se pak o to rychleji aktivují. Bez sladkého si nakonec nedovedete představit den. Stejný efekt má fruktóza (ovocný cukr), glukóza (hroznový cukr), sacharóza (řepný nebo třtinový cukr) a laktóza (mléčný cukr). Dobrá zpráva je, že endorfin se v těle uvolňuje nejen při konzumaci něčeho sladkého, ale třeba i při sportu nebo při sexu. A toho se rozhodně vzdávat nemusíte.
Obnovte chuťové buňky
Konzumací cukru navíc naučíte své chuťové buňky rozpoznávat sladké potraviny. Není proto divu, že vám pak jablko bude připadat mdlé a lesní ovoce příliš kyselé. Autorka knihy The Sugar Detox Brooke Alpertová vymyslela třítýdenní cukrový půst, na jehož konci se prý budete cítit lehčeji a ke starým stravovacím návykům se nebudete chtít vrátit. Navíc zase správně nastavíte chuťové buňky, které tak opět začnou rozpoznávat jemnější chutě.
Váš jídelníček přitom nemusíte měnit od základu. Stačí upřednostnit minimálně průmyslově zpracované potraviny a takové, které mají nízký glykemický index (například luštěniny, některé druhy ovoce, zelenina a ořechy). Pokud chcete zkusit, jak chutná život úplně bez cukru, přinášíme vám jeden z receptů na jednoduchý koláč s borůvkami podle Janiny Černé. Jestli si ho nakonec posypete cukrem, zalijete javorovým sirupem nebo potřete medem, už je jenom na vás!