Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Táta na „mateřské“? Co dělat, když se mu nechce zpátky do práce

21.08.2019 Čtení pro radost

Rodičovská dovolená už dávno není jen ženskou záležitostí. Návrat do práce taky ne. Je váš partner už roky doma s dětmi a zpátky „do rachoty“ se mu moc nechce? Jděte na to strategicky a bez zbytečných dramat.

 
Mužů na rodičovské je v Česku jen něco přes pět tisíc. Podle pět let starého průzkumu, který pro Ligu otevřených mužů provedla agentura Mediaresearch, by do ní přitom šlo až 90 procent českých tatínků. Brání jim prý často strach z toho, že by vzniklá situace rodině finančně uškodila. Přece jen u nás mají ženy stále nižší průměrný plat než muži.
 
Na situaci, kdy se ženy vrací do práce, plny obav, nejistoty i strachu ze začlenění do pracovního procesu po letech strávených doma s dětmi, jsme si jako společnost už zvykli. Méně zvyklí jsme zatím na fakt, že to samé se děje mužům, kteří byli roky na rodičovské dovolené. 
 
Do kanclu po deseti letech?
 
Odborníci se shodují, že aktivní otcovství, tedy cíleně větší podíl tatínka na výchově dětí, prospívá celé rodině. Jestli se právě u vás doma poštěstilo, že partner mohl strávit nějakou dobu s dětmi na rodičovské, je to jenom dobře. Jenže co když je na ní už šest, osm nebo třeba deset let? Tlak na to, aby se vrátil do práce, se nejspíš zvyšuje, jenže čím víc se slavný návrat blíží, tím větší problém pro něj může představovat.
 
Nebudeme lhát. Firmy k lidem, kteří na čas „vypadli“ z pracovního procesu, nebývají přátelské, hledání nového místa je tak o to těžší. Nevýhodná startovací pozice se navíc může potkat s psychickými bloky: se ztrátou sebevědomí, pocitem nedostatečnosti nebo strachem z výrazné změny životního stylu. Ten, kdo byl dlouhou dobu rodičem na plný úvazek, se ocitá v začarovaném kruhu. Může se z něj vymanit – nejlépe s podporou okolí.
 
 
Společně to zvládnete. Fakt!
 
S tím, jak partnera při návratu do práce efektivně podpořit, radí v článku na platformě Medium novinářka a specialistka na finance Kristin Wong. Rady jsou sice určené pro pracující ženy, ale inspirovat se může každý...
 
1. Zbytečně nekritizujte, buďte konstruktivní
 
„Můžete být v pokušení začít debatu slovy: Jsme finančně v háji, musíš začít vydělávat,“ varuje Wong. Nedělejte to. Vaše frustrace nejspíš povede k jeho frustraci a místo smysluplné diskuze se to celé zvrhne v hádku. Zkuste začít opatrněji: „Pojďme si říct, jak to bude s tvým návratem do práce. Cítíš se na to? Kde se vidíš touhle dobou za rok?“ Nemluvte o tom, co je „špatně“, ale o možnostech řešení.
 
2. Definujte svoje pocity (ale nebuďte defenzivní)
 
Finanční nejistota představuje nálož pro psychiku jednotlivce i celé rodiny. Mluvte o tématu otevřeně a berte ohled na své i partnerovy pocity. Ať už je to neurčitá úzkost nebo obavy z budoucnosti, pojmenujte to. Ne pro každého je tahle část jednoduchá. Jestli se na podobnou výměnu necítíte, zkuste si vzít na pomoc terapeuta nebo manželského poradce. „V danou chvíli vám to může připadat jako nesmyslné utrácení,“ uznává Kristin Wong, „ale je klíčové, abyste oba pochopili, s čím se ten druhý potýká.“
 
3. O penězích se bavte konkrétně
 
Emoce jste si vyjasnili – teď je čas na tvrdá data. Sepište si finanční cíle: kolik potřebujete dát měsíčně stranou, aby zbylo na důchod? Kolik peněz potřebujete na rekonstrukci, nové bydlení nebo rodinnou dovolenou? Všechno si rozepište, abyste věděli, jak na tom rodina je a jak jí pomůže, když se váš muž vrátí do práce. Nemalujte předem čerta na zeď, naopak nové cíle berte jako motivaci.
 
 
4. Vytvořte společně bojový plán
 
„Sepište si pár konkrétních kroků, které partner může udělat k tomu, aby našel vhodné zaměstnání,“ radí specialistka. „Může třeba každý den odpovědět na jeden inzerát. Jednou měsíčně zajít na kávu s člověkem z oboru. Nebo se potkat s kariérním poradcem.“ Hledání práce je často zdlouhavé a vyčerpávající. Počítejte s tím a pak už vás nic nemůže překvapit.
 
5. Připravte si trpělivost i pochopení
 
To neznamená, že musíte být za puťku a nemůžete mít vlastní názor. Nežijeme ve středověku… Ale zkuste si představit, jak by v podobné situaci bylo vám. „V ideální situaci byste měla chápat, s čím se váš manžel zrovna potýká, a on by měl chápat vás,“ uvádí Wong. Uznává přitom, že žádné manželství není dokonalé, ale taky ví, co žádnému neuškodí: neztrácet energii soupeřením, ale raději spojit síly.
 
Text: Marie Barvínková    Foto: Getty Images 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI