Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Saturejka i panák rakije. Společníci na cesty, kteří vám zachrání kejhák

19.07.2019 Čtení pro radost

Tak konečně je to tady. Zasloužené dny volna... Práce daleko, odpočinek před vámi, jupí! Jako naschvál se ale často věci tak úplně nedaří podle vašich představ. Asi abyste měli pak v kanceláři o čem vyprávět. Přinášíme pár základních rad, jak se co nejrychleji vypořádat s těmi nejčastějšími dovolenkovými průšvihy. Protože jakkoli jsou pak zpětně všechna ta vyprávění o Faraonově pomstě hrozně k popukání, radši byste řešili jednodušší starosti, jako třeba jak sakra vyklepat ten písek z plavek.

 
Už tam budem?
 
Nejhorší na celé dovolené jsou vždycky ty nervy, než se na ni člověk dostane! Budeme tam včas, máme zabalené všechno, co když tam nebude signál, co když budou v moři ježci a co když nebudou ručníky složené do tvaru labutě? Pokud volíte ekologičtější variantu, než letadlo, a jedete autem nebo autobusem, vezměte si s sebou rozpustné tablety hořčíku, dodají vám energii a uleví vaší přesezené kostře. Jestli trpíte na cestovní horečku, udělejte si před odjezdem čaj z třezalky, asi nejvyhledávanějšího přírodního antidepresiva. Nervy pohladí ale i máta nebo meduňka. Komu se dělá z dlouhých cest autobusem nevolno, kromě klasického kinedrylu zkuste i zázvor v různých podobách, zklidňuje žaludek. Pro děti se vyrábějí i speciální „cestovní“ zázvorová lízátka (pořídíte v lékárně).
 
A ochutnej ještě tenhle pudinkový košíček!
 
Tak už jste ubytovaní a teď honem se konečně pořádně najíst! Problémy s trávicím ústrojím jsou asi to nejběžnější, co na dovolené řešíme, a i přesto nám euforie z přetékajících stolů nedovolí se poučit. Přepísknete to u švédského stolu, nesedne vám místní kohoutovka nebo kořeněné jídlo a vy buď máte pocit, že máte místo břicha nafukovací balón, nebo v tom horším případě trávíte na záchodě o hodně více času, než byste si představovali. Na slehnutí po těžkém jídle (nebo přehnaně velkém množství lehkého) si dejte panáka rakije. Jestli nejste zrovna na Balkáně nebo nemůžete anýz ani cítit, vezměte si s sebou do kufru trochu sušené saturejky. Z ní si buď uvařte čaj, nebo si s ní rovnou preventivně okořeňte jídlo. Na průjem a křeče v žaludku pomůže černý čaj osolený lžičkou soli. Zní to hrozně, chutná to hrozně, ale pomůže.
 
 
Já už jsem se namazal vnitřně
 
Další klasický příběh je o tom, jak jste si už udělali základ opálení minulý týden na chalupě a teď už vám stačí opalovák s ochranným faktorem pět. Jenže ono to cizokrajné sluníčko, zdá se, opaluje nějak jinak! Vůbec nejzrádnější je takový šlofíček na nafukovacím lehátku, kdy si chladíte končetiny ve vodě a cítíte se vůči slunečnímu žáru zcela imunní. Pravda se ale ukáže večer ve sprše, kdy každá kapka je jak bodání jehlou a dostat se do županu je už hotová tortura. Jestli nemáte poblíž lékárnu, klasický panthenol se dá snadno nahradit obyčejným bílým jogurtem nebo tvarohem. Popálená místa příjemně ochladí a pokožce se uleví. Stejně tak vám poslouží i obyčejná nakrájená salátová okurka. Pokud ani jedno nemáte po ruce, udělejte si odvar z černého čaje, vychlaďte jej a pomažte jím podrážděnou pokožku.
 
 
To je sameček, ten krev nesaje
 
Není nic horšího, než když se večer uložíte do peřin, zhasnete a najednou vám kolem ucha prolétne komár. Většinou následují desítky minut pobíhání po pokoji s ručníkem nebo novinami v rukou se záměrem bodavý hmyz co nejrychleji vystopovat a zneškodnit. Pokud nechcete usínat v agresivní vůni repelentu, vyrobte si aromatičtější verzi. Stačí vám k tomu lahvička francovky (o jejím multifunkčním využití se není třeba snad ani rozepisovat) a lžíce hřebíčku. Koření vsypte do lahvičky, nechte alespoň den louhovat a voňavý repelent je na světě. Jestli už jste pokousaní, na ty nejhorší štípance použijte rozkrojenou cibuli či citron nebo co nejrychleji zchlaďte kostkou ledu.
 
Odmítnout domácí pálenku by byla urážka
 
Co si budeme nalhávat, s kocovinou se na dovolené tak trochu počítá. Jestli jste se vykašlali na všechny ty klasické rady jako pít hodně vody a nepanákovat nalačno, připravte se ráno na těžké probuzení do reality. Podle posledních výzkumů není ale nejlepším lékem na kocovinu fastfood nebo malé pivo, ale prachobyčejný med. Jaterní buňky zápasící s tím vším, co jste do sebe včera naklopili, nestíhají produkovat glukózu a tady se právě hodí v medu obsažená fruktóza, která pomáhá alkohol odbourávat. A když med dáte dohromady se zklidňujícím zázvorem a detoxikujícím citrónem, kouzelný lektvar je na světě. Jestli očekáváte večírků vícero, přibalte si s sebou ostropestřec. Slavný ochránce jater zklidňuje trávení a má i antidepresivní účinky. A že ten den poté kolikrát není žádný med!
 
Text: Simona Ondáková  Foto: Getty Images
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI