Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Rozvíjejte smysly svých dětí!

03.10.2018 Čtení pro radost

Žijeme v čase elektroniky a naše děti tráví spoustu času s displeji všech rozměrů. Je to přirozené a kdybychom v dětství takové možnosti měli my dospělí, mobil nebo tablet by byl i naší nejmilejší hračkou. Na trhu je hromada zajímavých a chytrých počítačových her, které dětem mají co nabídnout. Nevýhodou je jejich jednostrannost, protože rozvíjejí hlavně zrak. Ten je sice ze všech smyslů nejdůležitější, ale mnohem lepší je, když do hry zapojíte ostatní z jeho sourozenců: čich, hmat, chuť nebo sluch.

 
 


Zrak – krása v detailu
 
Na dětech je krásné, že spolu s nimi znovu objevujeme svět a věnujeme pozornost věcem, které už naše dospělé oči nevnímají. Najděte si čas a pozorujte s dětmi kapky vody, malůvky mrazu na oknech nebo mraveniště. K čemu je rozvoj smyslu pro detail dětem dobrý?
 
Speciální pedagožka Olga Zelinková ve své knize Poruchy učení uvádí, že “u dětí, které měly později obtíže ve čtení, se projevily již v předškolním věku nedostatky v rozlišování tvarů, které se liší podle osy v rovině horizontální, či vertikální.” Pro čtení i psaní je totiž moc důležitá schopnost vnímání nejen celku, ale i detailu. Předškolní trénink u mraveniště proto v první třídě přinese své ovoce. Při hrách s dětmi se zaměřte i na rozlišování barev a tvarů nebo párování stejných obrázků. 
 
 
Sluch je cestou k naslouchání
 
Sluch se významně podílí na rozvoji řeči i schopnosti abstraktního myšlení. Každé dítě by před nástupem do školy mělo být schopné poslechnout si celou pohádku. Většinu informací od učitele totiž bude váš prvňáček získávat právě z výkladu učitele. Ptejte se ho na to, co právě slyší! Štěká někde pes nebo mňouká kočka? Slyší jednoho pejska, nebo jich je víc? Pozvěte pár kamarádů s dětmi a hrajte si s nimi společně. Třeba na poznávání hlasů nebo směru zvuku. Zapojte do hry i rytmická cvičení a písničky. 
 
Čichám, čichám vzpomínku
 
Čich je ze všech smyslů evolučně nejstarší a čichové vjemy patří k těm vůbec nejtrvanlivějším. Hraje roli při výběru partnera i uchovávání vzpomínek. Novorozeně pozná svoji matku nejen podle hlasu, ale také podle vůně. Možná si i vy dodnes vybavíte parfém svojí mámy nebo babičky. Výzkumy uvádějí, že dítě dokonce rozezná vůni mateřského mléka svojí matky a cizí ženy. Až se vám jednou o sychravé neděli nebude chtít ven, připravte potomkům voňavou soutěž! Mrkněte do špajzky a uspořádejte poznávačku. 
 
Poznání po hmatu
 
Prvním a hlavním prostředkem poznání světa je pro dítě hmat. Ne nadarmo se říká, že když něco neznáme, potřebujeme si to “osahat”. Proto bychom měli oblíbený zákaz “Nesahej na to!”, případně “Na nic nesahej a sedni si na ruce”, nahradit výzvou “Jen si sáhni!”. Doporučení pochopitelně neplatí v případech, kdy se dítě sápe po hrnku s horkým čajem nebo vzteklém sousedovic dobrmanovi. Učte dítě poznat, co je teplé, a co chladné, která látka škrábe a jak jemný je samet nebo myší kožíšek. Hmatové hry také rozvíjejí jemnou motoriku a grafomotoriku. Takže jestli chcete jednou dostávat krásná psaníčka z letního tábora, neponechejte nic náhodě. 
 
 
Chuť, aneb poznej vraní oko!
 
Hry na poznávání chutí jsou zábavné a mohou být i výchovné. Během ochutnávání ovoce, zeleniny nebo bylinek na zahradě můžete rovnou probrat, co se do pusy strkat nesmí. Nepřepalte taky množství vzorků, ať namísto radosti ze společně stráveného času neřešíte bolení bříška. 
 
Tématem všestranného rozvoje děti se zabývá i náš Kvído. Že nevíte, kdo to je? Kvído je chobotnice, která děti provází souborem stejnojmenných vzdělávacích her. Ty vytváří Albi ve spolupráci s psychology, pedagogy a logopedy. Kvído myslel i na rozvoj hrubé a jemné motoriky, takže kdybyste na to nechtěli být sami, vezměte si ho na pomoc.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


 


Tip pro rodiče


Smajlíci na šňůrce od Kvída pomáhájí rozvíjet poznávání barev, tvarů i emocí a prospívají jemné motorice.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI