Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Rozvíjejte rozum svých dětí! Ale s rozumem

22.12.2018 Čtení pro radost

Když se chce rozum vyfiknout, říká si též intelekt. Je to vlastně soubor všech našich duševních schopností. Je to právě rozum, co nám umožňuje pracovat s abstraktními pojmy a dělat závěry na základě zkušeností. Předškolní věk je k rozvoji jako stvořený, protože mozek dítěte je lačný po vědění. Proč tedy nejít intelektu svých dětí naproti?

Na druhou stranu nic se nemá přehánět. Dnešní společnost intelekt poněkud přeceňuje a někdy bohužel nadřazuje citu a morálce. Socioložka doc. Miluše Kubíčková v rozhovoru pro portál zkola.cz řekla: „Rodiče si většinou přejí, aby jejich děcko  studovalo, a přitom ono nemusí být studijně nadané, ale je třeba výjimečně manuálně zručné. Chybí nám potom řemeslníci. Pokud dítě není nadané ani na jazyky, ani na matematiku, může být stále úžasným řezbářem!”. Mějme proto na paměti, že to, na čem záleží, není diplom z vysoké, ale radost z práce, ať už manuální, nebo intelektuální. Tím, co stojí nad obojím je pak charakter. 
 
Od 3 let
 
Trénujte s dětmi pozornost. Ve třech letech by měly být schopné se soustředit přibližně pět minut. Čtěte jim proto spíše krátké příběhy, pokládejte otevřené otázky a čekejte odpovědi. Vysvětlete jim, co znamená, když je něco (nebo někdo) první, poslední, kde je nahoře a kde dole vlevo  vpravo. Hrajte spolu jednoduché pexeso. Nemá ale smysl vyložit na stůl klasiku v podobě 8x8 kartiček. Úplně stačí „demo verze” 4x4. Zvažte také, zda jsou obrázky dost rozdílné, určitě si pamatujete na frustraci, která pramenila z téměř totožných, a proto nespárovatelných kartiček. Víte mimochodem, že název PEXESO je ryze český? Je to akronym, který vznikl zkratkou sousloví „PEKelně SE SOustřeď”. Konec vzdělávacího okénka. 
 
Od 4 let
 
Čas na čas. Prozraďte jim sladké tajemství, že sluníčko vychází vždy ráno a večer chodí, stejně jako ony, spát a rovnou proberte i roční období. Aby dítě pochopilo systém času, potřebuje znát a chápat čísla, což přichází na řadu obvykle až se školní docházkou. Nic vám ale nebrání v tom, abyste společně v rámci přípravy vyrobili jednoduché papírové hodiny s otáčecími ručičkami. Můžete je vyšperkovat obrázky podle toho, co se v daný čas obvykle děje. Snídáte v sedm? Nakreslete k sedmičce pořádný hrnek kakaa a koláč. Chodí táta domů z práce v pět? Už lepíte jeho fotku k pětce? 
 
Od 5 let
 
Mezi čtvrtým a pátým rokem života děti obvykle ujdou hodně dlouhý kus vývojové cesty svého rozumu. Učí se, jak dělat pořádek mezi jednotlivými pojmy, dávají je do souvislostí. Většinou se ale řídí svojí zkušeností, nezřídka ojedinělou. Neumí ještě zkoumat a “ověřovat fakta”, proto jsou se vším hned hotové. Fantazie vašeho pětiletého pokladu je v podstatě nekonečná. Rozvíjejte ji! Představilo vám imaginárního kamaráda? Nedělejte si obavy, je to normální. Na plné obrátky v dětském mozku jede i magické myšlení, které mu pomáhá vysvětlit všechno to, čemu zatím nerozumí. Asi vás nepřekvapí, že rozvoji magického myšlení a fantazie pomůžete pohádkami. Pozor ale na přílišné strašení! Když to přeženete, dítě hrůzou neusne a nakonec se možná se budete bát jít v noci vyčurat i vy. 
 
Od 6 let až ke slabikáři
 
Dítko se vám pomalu začalo „přezubovat” a každý den se naučí průměrně tři nová slova. Některá z nich patrně nejsou úplně slušná, o to větší z nich má radost. Pokud dítě není výrazný introvert, rádo povídá. Aby také ne, když jeho slovní zásoba čítá na 3000 slov. Lexikon dospělého se přitom pohybuje v rozmezí od 3000 do 10 000 pojmů. Z toho jasně plyne, jak velmi je je prvních šest let života nejen pro rozvoj řeči důležitý.  Nutno ale říct, že ne všechna slova, která dítě používá také dobře chápe. Hodně si povídejte, nechte si vypravovat příběhy. Zařaďte hry zaměřené na postřeh a hledání vzájemných vztahů mezi barvami, tvary a podobně.V šesti letech také nazrál čas pro jednoduché rébusy nebo hádanky! 
 
Tématem všestranného rozvoje děti se zabývá i náš Kvído. Že nevíte, kdo to je? Kvído je chobotnice, která děti provází souborem stejnojmenných vzdělávacích her. Ty vytváří Albi ve spolupráci s psychology, pedagogy a logopedy. Kvído myslel i na rozvoj hrubé a jemné motoriky, takže kdybyste na to nechtěli být sami, vezměte si ho na pomoc.
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


 


Tip pro rodiče


Chytrá pexesa od Kvída jsou skvělý začátek rozumného rozvoje rozumu - v obtížnostech od 3 do 7 let.

 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI