Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

„Rostlinná kuchyně je skvělá a plnohodnotná, není třeba se jí bát,“ říká Marianna Slováková

29.01.2020 Čtení pro radost

Marianna Slováková pracuje v neziskové organizaci Rostlinně jako projektová manažerka. Web spustila spolu se svými kolegy v únoru 2019 a za tak krátkou dobu se jí podařilo dostat veganské výrobky na menu renomovaných restaurací. „Už dávno neplatí, že veganství rovná se tofu a salát,“ říká Marianna, která je sama nadšenou vegankou.

 
Jak podle vás bojovat s klasickým českým stylem stravování, ve kterém hraje maso zcela zásadní roli?
 
To je zajímavá věc. Naše babičky měly maso jednou týdně v neděli a najednou žijeme v době, kdy si lidi bez masa nedokážou představit ani jeden den. Přijde mi důležité inspirovat a ukazovat, jak na to. Kolem veganství je pořád spousta mýtů, není čeho se bát. Ale poslední dobou vnímám rostoucí vlnu změny.
 
Je nějaká kuchyně pro vegany nejpřátelštější?
 
Rozhodně indická a vlastně celá asijská. Třeba ve vietnamských restauracích je vždycky nabídka s tofu, což je super. 
 
Sama jste vegankou. Kdy jste se pro to rozhodla?
 
 Jím rostlinně, ale vůbec ne od narození. K masu jsem nikdy neměla moc blízko, ale třeba vietnamské pho jsem absolutně milovala. Taky jsem měla období, kdy jsem pila kafe s mlékem a doma mi nesměl chybět kozí sýr. S tím mlékem je to vlastně docela zajímavá věc. Moje blízká kamarádka, která pro mě byla vždycky velkou inspirací, začala pít černou kávu, tak jsem to zkusila taky a najednou jsem zjistila, proč se mi vždycky ráno nafoukne břicho. Aha! Bylo to mlékem v kávě! A ani s pho ten přechod nebyl těžký – je totiž spousta podniků, které ho připravují ve veganské verzi.
 
 
Mnoho lidí se pro veganství rozhodne z etických důvodů, jak tomu bylo u vás?
 
Etika je určitě velkou součástí mojí motivace a zároveň je mi prostě líp a nemusím se trápit tím, že po obědě odpadnu na půlku odpoledne. Hodně lidí má pocit, že veganství je těžké, že se nenajedí a nebudou vědět, jak na to. Jenže nabídka je obrovská a místo kravského jogurtu se dá sáhnout třeba po mandlovém, sójovém, kokosovém. Zásadní je zkoušet a najít si to, co každému vyhovuje. To mě na tom baví. A taky je dobré si z Googlu udělat nejlepšího kamaráda a objevit svět receptů a potravin. Já jsem takhle třeba objevila chřest, se kterým jsem předtím vůbec nevěděla, co dělat. Taky jsem objevila spoustu luštěnin, o nichž jsem vůbec netušila. Vlastně mě na tom fakt baví ta hra – udělala jsem si z toho výzvu. V obchodě vždycky sáhnu po něčem, co neznám.
 
Hodně argumentů, proč nezačínat s veganstvím, se točí kolem toho, jak složité je ohlídat si přísun důležitých vitamínů a minerálů...
 
Jediná věc, kterou je opravdu potřeba hlídat, je vitamín B12. Suplementaci bych doporučovala i všem běžně se stravujícím, kteří mají v jídelníčku méně živočišných produktů. Všechno ostatní se bez problému podaří získat z vyvážené rostlinné stravy. Klasický strach o bílkoviny je zbytečný, pokud máme dostatek kalorií a zařadíme náhradní zdroj za maso. Typicky například tofu, tempeh, seitan, luštěniny, pseudoobiloviny, ořechy a semínka. Doporučovala bych začínat postupně, aby se tělo přizpůsobilo novým surovinám. Když začnu třeba ve velkém zařazovat luštěniny, které jsem nikdy předtím nejedla, můžou mě nadýmat. Předejdu tomu dvěma způsoby – postupným zařazováním a zvětšováním porcí a zároveň správnou přípravou v kuchyni, tzn. namáčením přes noc a vařením v čerstvé vodě. Potom jsem se postupně naučila pár triků, které v běžném životě obrovsky pomáhají. Drcené lněné semínko a vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem omega 3 (sypu je do jakékoliv sladké kaše). Vincentka nás krásně zásobí jódem (malý panák je akorát) – to patří k mojí ranní rutině.
 
 
V Rostlinně pomáháte mimo jiné zařazovat veganské potraviny na menu restaurací. Jaká je poptávka po veganských výrobcích?
 
Restaurace pomalu zjišťují, že zájem o rostlinné jídlo tu je a je třeba tomu přizpůsobit nabídku. V létě bylo velké haló kolem Beyond Burgeru, což je 100% rostlinný burger na bázi hrachového proteinu, a spousta restaurací ho s velkým úspěchem zařadila do nabídky, což mi dělá velkou radost. 
 
Většina restaurací v centru města jsou zaměřené klasicky na maso a veganský je tak leda salát, když z něj dáte pryč kuřecí kousky a sýr. Máte nějaký tip, jak chytře najít čistě veganské restaurace? 
 
Skvělá je třeba aplikace HappyCow, která vyhledává rostlinnou nabídku v okolí místa výskytu uživatele. Existuje i česká alternativa – mapa restaurací na webu soucitne.cz, případně v jejich aplikaci. To je super jednak pro zákazníky, ale i pro restauratéry. S rostlinnou nabídkou na menu se dostanou do vyhledávačů a přiláká jim to návštěvníky z úplně nové cílové skupiny. 
 
 
Dokážou takové potraviny nahradit maso chuťově i nutričně?
 
To je úplně skvělá otázka, kterou vegani moc dobře znají. Spousta Čechů žije na rohlících s vlašákem, ale jak někdo přejde na veganství, tak všechny zajímá, kde bere bílkoviny a jestli netrpí podvýživou. Je třeba si hlídat pár věcí, ale všechno je skvěle vysvětlené třeba na webu České veganské společnosti. 
 
Trh v poslední době ovládly veganské burgery a zdá se, že mají opravdu úspěch... 
 
Alternativy jdou rychle nahoru. Třeba Incredible Burger od značky Garden Gourmet dokáže maso chuťově nahradit jedna báseň. Tohle je skvělý pokrok pro všechny, kdo mají k chuti masa blízko, ale chtějí jeho konzumaci omezovat. Co se nutriční hodnoty týče, je to produkt od produktu. Třeba právě Incredible Burger je vyrobený z pšenice, sóji a řepy a obsahuje spoustu bílkovin i vlákniny – je to plnohodnotné jídlo. 
 
 

Recept na Mariannino nejoblíbenější jídlo, čočkový dhál 

 „Dá se použít, co je doma, a dělat obměny. Rajčata nebo kokosové mléko jde vynechat, když doma nejsou, dá se přidat cizrna a naopak vynechat zelenina.“
 
1 cibule
2 stroužky česneku 
2 cm zázvoru
2 mrkve
1 cuketa
hrnek červené čočky 
plechovka rajčat
plechovka kokosového mléka
koření – kari, kurkuma, pepř, sůl, bobkový list
 
Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte najemno. Na oleji zpěňte cibulku, přidejte česnek, zázvor a koření a dvě minuty restujte. Přidejte nakrájenou cuketu a mrkev, chvilku restujte, poté vmíchejte rajčata, zalijte kokosovým mlékem a vodou, vsypte propláchnutou čočku a na mírném ohni vařte do změknutí. Případně podlijte ještě trochou vody, pokud by směs příliš zhoustla.
 
Rýži uvařte podle návodu.
 
Ke konci z dhálu vyndejte bobkový list a podle chuti osolte.
 
Podávejte s vařenou rýží posypané čerstvým koriandrem.
 
 
Text: Viola Černodrinská  Foto: Eliška Slováková a Getty Images
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI