Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Nerodíš, tak neraď! Čemu se v konverzaci s těhotnou raději vyhnout

11.12.2019 Čtení pro radost

Říká se, že těhotenství je nejkrásnější období v životě. No, pokud je člověk chlap, možná je to pravda. Spousta žen vám naopak přizná, že místo radostného očekávání cítí spíš směsici nejistoty, strachu a vyčerpání. Takže pokud chcete těhotným to „nejkrásnější období“ trochu zpříjemnit, ideálně si nechte rady a připomínky pro sebe.

 
1. Ahoj mamino, těhulko, kuličko…
 
Takhle těhotnou oslovuje jenom opravdový ignorant. Už v raných fázích se žena necítí nejlíp. Plod je sice ještě miniaturní, ale „ranní“ nevolnosti trvají celý den, jakýkoliv pach účinkuje jako decka neředěného dávidla a pekelná únava náladu opravdu nezlepšuje. Nevolnosti sice časem pominou, ale únava, břicho a obavy spíš rostou. Prostě si to odpusťte. I těhotná je pořád Lenka, Katka nebo Terka. Ne „těhulka“.
 
2. Ježiš nedělej to, vždyť jsi těhotná!
 
Rvete těhotným z rukou nákup, laptop, nebo dokonce kabelku, protože jsou „moc těžké… a můžou ublížit miminku“? Jděte si po svých! Těhotenství není nemoc, žena není chromá a sama tak trochu cítí, co může a co ne. Na co nestačí, o to si řekne. 
 
3. Zas ty hormony, viď? 
 
Tahle věta by štvala každého a kdykoliv. Takže není divu, že těhotným opravdu zvedne žluč. Je to asi stejně příjemné jako otázka: „Zase krámy, viď?“ Jasně, hormony s nimi trochu cloumají, ale když to víte, nemusíte se takhle ptát, a ještě si z toho dělat legraci. Děláte blbce z těhotné ženy i ze sebe. Ona se hormonální rovnováhy zbaví. Vy blbosti ne. 
 
 
4. Bereš listovku? 
 
Věřte, že každá těhotná, která navštěvuje gynekoložku nebo porodní asistentku, je dobře poučená o tom, jaké vitamínové doplňky jsou pro ni v tomhle období dobré. A kyselina listová je v prvním trimestru číslo jedna. Jestli ji ale dotyčná zobe, nebo ne, to je její věc, stejně jako je vaše věc, jestli jíte pravidelně probiotika. Neptejte se na to. Jestli jste tak pyšní, že víte, co těhotným prospívá, říkejte si to doma do zrcadla. 
 
5. Pozor, abys nepotratila!
 
O riziku potratu toho ví každá těhotná 100× víc než vy. A má z toho 1000× větší hrůzu. Musela by být hluchá, slepá a žít na Marsu, aby se o tom nedoslechla. Riziko potratu zvlášť v prvním trimestru existuje, ale vy se tomu laskavě v hovoru s těhotnou vyhněte. Není to vaše starost a jenom jí zaděláváte na stres, který obzvlášť v těhotenství nepotřebuje. 
 
6. Stejně půjdeš na mateřskou, tak neřeš… 
 
Tahle věta je strašně nefér. Za prvé není jasné, jestli to bude žena, kdo půjde na mateřskou, nebo její partner. Za druhé tím myslíte „dovolenou“, jakože pohodičku. Ale mateřská je všechno možné, jenom ne dovolená. Už tak na těhotné společnost tlačí, aby ve strachu o místo po návratu co nejdéle fungovaly na 100 % a tvářily se, že jsou „úplně v pohodě“. Ony se tak dost často tváří, ať už se sebezapřením, nebo bez, aby se pak v půl osmé mohly doma zhroutit únavou. 
 
 
7. Ty máš ale pupek!
 
Fakt? Ty jo, bez vás by si toho nikdo nevšiml. 
 
8. Vždyť nemáš žádný břicho.
 
Upřímně, nešlo by, že byste to břicho obden nekomentovali? Nebo ideálně vůbec. Když čekáte první dítě, znervózní vás opravdu cokoliv. Co je „normální“ a co není? Nedělám něco špatně? Vy už za minutu ani nevíte, co jste plácli, a těhotná kolegyně se pro jistotu objednává na mimořádnou kontrolu. Reálně má žena takové břicho, jaké přijde přírodě tak akorát, a nikdo s tím nic neudělá. Záleží na stavbě těla, velikosti dítěte, množství plodové vody… Zkrátka, dejte si svátek. 
 
9. Já / moje žena, když byla těhotná...
 
Tuhle větu těhotné nenávidí. Nikoho s nikým prosím nesrovnávejte. Možná vás to překvapí, ale každá žena je jiná. Každé těhotenství je jiné. Každé dítě je jiné! Nejsme žádní sexisti, ale zejména pokud jste muž, prostě si svoje názory nechte pro sebe. Znáte těhotenství z rychlíku. Mlčte. Fakt. I když to myslíte dobře. 
 
 
10. Víš, že bys tohle vůbec neměla jíst? 
 
Jste najednou odborníci na výživu? Víte najednou, co je pro těhotné nejlepší, ačkoli těhotenství znáte nejlíp od velryb z přírodopisného dokumentu? A nebo dobře, porodila jste sama k všeobecné radosti tři zdravé děti a máte zkušeností na rozdávání? Ale znovu – každý jsme jiný. A pokud už máte nějaké těhotné měsíce za sebou, tak víte, že přes všechny rady a moudré řeči prostě minimálně v prvním trimestru nedokážete odolat ničemu, na co máte chuť. Tělo ví. Pokud těhotná u vás v kanceláři nechce zrovna pít benzín, jděte si po svých. 
 
11. Prášky?! To ne, proboha!
 
V těhotenství by se ženy měly co nejvíc vyhnout chemickým lékům a některým bylinám. Pokud je to možné. Když vás ale zkosí migréna, je lepší si vzít prášek než mlátit hlavou o zeď. Dobrá zpráva je, že v těhotenství tělo reaguje jinak, takže místo dryáků fakt často stačí paralen nebo den dva v posteli. Každá těhotná má navíc u nás doktora. Nebo doktorku. A sama se chemie bojí už tak dost. Nechte to na ní.
 
12. A proč nerodíš v Motole? 
 
Všichni vědí nejlíp, kde rodit. Stačí se podívat na internet. Podle online diskuzí by člověk skoro řekl, že Češi jsou machři na fotbal, hokej a porodnice. Ale znova platí – nic vám do toho není. Každý máme jiného kadeřníka, servis na auto i doktora. A stejně tak i porodnici. Smiřte se s tím. A u porodu je zkrátka potřeba, aby se žena cítila dobře, bezpečně a sebejistě. Nechte to na ní. Fakt. 
 
13. Počkej, až porodíš.
 
Tak co? Svět se začne točit na druhou stranu? Až těhotná porodí, bude z ní maminka a bude žít svůj vlastní život s vlastním dítětem. Strašení těhotné kámoškou s mastňákem a neoholenýma nohama, protože to prostě nestíhá, zkuste příště vynechat. 
 
Text: Viola Černodrinská Foto: Getty Images 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI