Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Na návštěvě v Metráži, dílně plné krásných věcí a nehezkých osudů

26.03.2019 Čtení pro radost

Metráž nejsou jen role pestrých látek, ale i nízkoprahová dílna, kde vznikají krásné designové šperky. Každý kousek ručně vyrábějí ženy, které v životě neměly zrovna kliku. Takže kdo chce dělat parádu a kromě toho někomu pomoci, Metráž je správná adresa. Zajásá ostatně i příroda, všechno se tu totiž vyrábí v souladu s principy upcyklace. V dílně vládne příjemná atmosféra. „Holky“ sedí u jednoho stolu, pracují a vykládají si. O tom, co a proč Metráž dělá, jsme si povídaly s jednou z jejích zakladatelek Kateřinou Jungovou.

 
Máte doma diplom z DAMU. Jak jste se dostala k módě?
 
Už kdysi dávno jsem si přála studovat oděvní průmyslovku, ale nevyšlo to. Tak jsem se dala na divadlo, ale o módu jsem se zajímat nikdy nepřestala, i když jen jako „konzument“. Vystudovala jsem režii a dramaturgii. Živit se divadlem není jednoduché, a navíc mi vždycky připadalo, že člověk by se neměl věnovat jenom umění. 
 
To je poměrně neobvyklá touha.  Mám za to, že většina lidí si přeje opak a možnost zabývat se výhradně uměním vnímají jako vysněný luxus...
 
Asi ano. Víte, umění je krásné, ale člověk si někdy říká, k čemu to vlastně je? Mám pocit, že umění dříve byla zasvěcená nějaká část lidského života, že zkrátka lidé pracovali a vedle toho se věnovali i něčemu tvůrčímu. Proto jsem hledala způsob, jak propojit umění s něčím smysluplným a užitečným.
 
Tím smysluplným přesahem se stala Metráž?
 
Taky. Nejdřív jsem se ale v rámci svého hledání vzdělávala v dramaterapii a také jsem absolvovala výcvik taneční i pohybové terapie a nastoupila do Naděje. Pracovala jsem s mladými lidmi bez domova. Všimla jsem si, že většinu osazenstva tvořili mladí muži a že holky to mají na ulici ze spousty důvodů o dost těžší. Jsou v menšině a mnohem zranitelnější. Tehdy jsem si řekla, že bych jim ráda nějak pomohla. Napadlo mě, že by pro ně mohlo být užitečné pracovat – něco vyrábět. Náhodou jsem si o tom začala povídat se svojí kamarádkou Luckou Kutálkovou, která je spo-luzakladatelkou a designérkou módní značky Leeda. Lucie uvažovala, že rozjede svůj vlastní charitativní projekt, tak jsme to daly dohromady a vznikla Metráž.
 
 
Jak dlouho u vás ženy pracují?
 
Je to různé. Teď je tu jedna stálá parta už asi rok a půl, ale proběhlo i období, kdy se v dílně ženy střídaly rychleji. V každém případě čas, který tu s námi ženy tráví, nijak omezený není. 
 
Na webu píšete, že pomáháte ženám v tíživé sociální situaci. Co všechno se pod tím skrývá?
 
Jejich osudy jsou všelijaké. Některá z žen je třeba vážně nemocná nebo má nízkou kvalifikaci, případně je v letech a obor, kterým se vyučila, už nenabízí uplatnění. Často ženy handicapuje kumulace více nepříznivých faktorů.
 
 
Jak jste přišly na název Metráž?
 
Nečekejte žádný příběh. Vlastně nás s Luckou dlouho nic nenapadalo. Snažila jsem se vybavit si různé galanterní komponenty, pomůcky, všechno kolem šití, a tak jsem přišla na slovo metráž, které se nám oběma líbilo. Lucka pak vymyslela podtitul „Metráž je běh na dlouhou trať“. To sedí, protože ženy, které k nám chodí, většinou žijí způsobem, který není „úplně fajn“ už poměrně dlouhou dobu. Změna pak přiro-zeně také trvá déle a člověk musí hodně zapracovat. 
 
Váš nejnovější počin se jmenuje Metráž Angažovaná. Copak nejste angažovaní podstatou své existence?
 
No, to je pravda! Ale tenhle projekt je konkrétnější. Je zaměřený proti rasismu, xenofobii, sexismu a sociálnímu vyloučení. Tato témata se dotýkají nás všech a přirozeně se dotýkají i žen u nás v dílně. V dílně často sdílíme různé problémy, zážitky a ty tři okruhy témat se v nich často objevovaly. Tak jsme si řekly, že se tomu budeme víc věnovat. Formulovaly jsme některé problematické věty, s nimiž jsme se v běžném životě setkaly, a některé jsme rozepsaly i do celých příběhů. Všechno to najdete v naší knížce Metráž Angažovaná, ale můžete si některé texty koupit i přetištěné na oblečení, které pro nás navrhla Josefina Bakošová. Když si pořídíte třeba šaty nebo mikinu z téhle kolekce, dostanete k nim i naši knížku se všemi příběhy. 
 
 
Kde všude vaše výrobky pořídím?
 
Buď v našem e-shopu, nebo se můžete za námi zastavit přímo v naší pražské dílně, vybrat si a pozdravit ženy, které šperky vyrábějí. Býváme ale i na různých design marketech a to se vždycky dočtete na blogu na našem webu, kam máme namířeno. 
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Eliška Slováková
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI