Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Může fungovat vztah bez sexu?

24.07.2018 Čtení pro radost

Co si budeme povídat, erotika ve vztahu dokáže být dost křehká věc. Zvlášť, když se do něj zamotají děti, nový podnikatelský plán nebo jen starý dobrý kamarád stereotyp.

 
 


 
Ani nevíte, jak se to stalo a najednou si nejste schopni vzpomenout, kdy jste si naposled udělali hezký večer. Dá se vztah bez sexu pokládat za plnohodnotný, nebo na to dříve či později doplatí?
 
K partnerskému vztahu bez pravidelného intimního styku se doznalo zhruba 5 % párů. Nízké procento napovídá tomu, že to až tak vyhledávaný a hlavně funkční model partnerství nebude. Čísla mohou být samozřejmě trochu nepřesná, protože sexuální abstinence není nic, s čím by se člověk v dnešní době vychloubal. 
 
Sex je totiž všude, a ze všech stran je nám neustále vtloukáno do hlavy, že jestli jej nemáte chuť pravidelně provozovat, je s vámi asi něco hodně v nepořádku. Je to přece i vědecky dokázáno: orgasmus vám vyléčí všechno od škrábání v krku po deprese. A i když začínáme být k našim vzájemným odlišnostem stále tolerantnější, nechuť k pohlavnímu styku se nám probírat s kamarády pořád tak nějak nechce. Všichni ostatní to přece dělají, ne? 

Dnes ne!

S potěšením ze sexu je tomu bohužel naopak, než s ježděním na kole. Zapomíná se. Ne, že byste snad nevěděli, jak na to technicky. Jen už si neumíte vybavit radostné pocity, které vzájemné splynutí těl přináší. Ke vztahu s tichou ložnicí se tak můžete dopracovat i třeba jen proto, že jste nějakou dobu řešili důležitější věci. Typickým příkladem jsou zdravotní komplikace, jako je u žen odstranění prsou a u pánů třeba problémy s prostatou. Když se z orgánů rozkoše stane váš největší strašák, začnete nad jejich používáním uvažovat tak nějak méně eroticky.
 
Stejně tak dokáže sexuálnímu životu zavařit příchod potomka. Když pomineme věčné nevyspání, moc nepomáhá ani sama příroda. Zatímco muži se po narození dítěte cítí jako neodolatelní plodní samci, jejich družky mají po porodu úplně jiné myšlenky, připadají si ošklivé, zjizvené a naplno zaměstnané péčí o nového člena rodiny. Náhlý pokles apetitu ale může zavinit i deprese, přepracování, nově užívané léky, životospráva nebo způsob trávení volného času. Po celodenním povalování se na gauči se vám chce tak akorát překulit do postele a spát.

Ty myslíš jen na to jedno

Čím déle je pár bez sexu, tím se prohlubuje jejich odcizení, bez ohledu na důvod, proč spolu už nechtějí spát. Společně s erotikou totiž vyprchává i intimita a jednoho dne tak můžete zjistit, že máte pocit, že vlastně bydlíte se svým sourozencem. Vzájemný dotek pak může vyvolat až pocity znechucení.
 
Některé ženy zase mají pocit, že každý mužův dotek je jen za účelem sexu. Dotekům se poté podvědomě brání, ačkoli by nějaké to pohlazení třeba i uvítaly. Mužům zase může snižovat jejich libido přílišná všednost nahoty. Jakmile není třeba tělo odhalovat, chuť se vytrácí. 

Dělejte, co je zdravé

Ačkoli vám většina psychologů pravděpodobně řekne, že sex je nedílnou součástí každého zdravého vztahu, jsou páry, které bez něj jsou dle vlastních slov , spokojené. Takže partnerský svazek bez sexu fungovat může. Ale je to možné jen za předpokladu, že se na volbě omezení intimity stoprocentně shodují oba dva partneři. Takový vztah pak dokáže vydržet díky silnému pocitu sounáležitosti, přátelství a emocionální intimitě.
 
Není potřeba trápit se otázkou, jestli je zrovna váš vztah normální. Záleží jen na tom, co je příjemné vám dvěma. A patent na zaručeně spokojený vztah žádný psycholog ani vztahový guru nemá, tuhle cestičku si musí každý pár prošlapat sám. Láska se dá vyjadřovat mnoha různými způsoby, ale pokud zvolíte tu čistě netělesnou cestu, bude vás to pravděpodobně stát mnohem více úsilí. Protože s čerstvě vyplavenými endorfiny je to tak nějak jednodušší. Ale nikoli zákonitě kvalitnější a opravdovější.

Nemůžu si stěžovat

Mnohé páry se ale bojí situaci řešit ze strachu, aby je ten druhý neopustil. Nikdo nechce zůstat sám a zvyknout se dá na ledasco. Nenaplnění své sexuální potřeby si pak lidé často kompenzují jinde, absurdními koníčky počínaje a milostnými aférami konče. Že je sexuální frustrace nejčastějším důvodem k nevěře vám asi říkat nemusíme. Sexuální potřebu totiž nemůžete jen tak vytěstnit. Když ji utlumíte, dřív nebo později problém vypluje někde jinde. 
 
Pokud jste nespokojeni s vaším milostným životem, nezametejte problém pod koberec. Chce to upřímný a otevřený rozhovor. Začněte s tím, co je pro vás na vztahu nejkrásnější a postupně se dostaňte až k tomu, co byste rádi měli trochu jinak. Vyhněte se však ukřivděným výtkám. Přijímání kritiky je obtížné pro každého a pro téma sex to platí dvojnásob.
 
Text: Simona Ondráková, foto: Thinkstockphotos
 
 

 

 

Tip pro partnery

Zabijte nudu v ložnici s hrou Nevinné hrátky deluxe.

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI