Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Mami, mám kluka! Aneb jak přežít první lásky svých dětí

24.09.2018 Čtení pro radost

Ještě včera jste pro ni sháněli panenku, přesně podle zadání v dopise pro Ježíška a slza dojetí z výročního koncertu ZUŠ, kde hrál váš malý houslista, nestačila zaschnout. Jak se vyrovnat s tím, že vaše malá holčička už oslavila patnáctiny a k občance si rovnou pořídila kluka a na futrál s houslemi sedá prach, protože synek vám začal pálit za spolužačkou?

 
 


Možná budete mít kliku a váš potomek si najde studenta nebo studentku gymnázia se zálibou v antické literatuře a v pohrdání uspěchaným zahájením sexuálního života nebo drogami. Sláva! Preventivně proberte otázku antikoncepce a modlete se, aby jim tento vztah vydržel alespoň do rané dospělosti. Ne vždycky ale rodiče propadnou kouzlu první přítelkyně nebo úvodního chlapce stejně jako jejich ratolest. 
 
Na tohle máš v patnácti času dost!
 
To určitě. Sáhněte si do svědomí – kdo z dnešních otců od rodin se v prváku na střední ani jednou nepředváděl před spolužačkou z béčka na lyžáku? Která z dnešních maminek nehltala pod lavicí fotoromán v Bravíčku a (byť jen na okamžik) nezatoužila být na místě Claudie (16), která ulovila „sladkého kluka z vedlejší třídy“? Buďme spravedliví a nelžeme si do kapsy. Je však pochopitelné, že vás jako rodiče zajímá, s kým (a jak) děti tráví čas. Jste za ně až do jejich plnoletosti odpovědní, a hlavně – máte je prostě rádi. Jak na to, aby s vámi vaše děti chtěly (aspoň částečně) sdílet svoje soukromí? Jestli nechcete pozdě bycha honit, pracujte na hezkém a důvěrném vztahu s dcerou nebo synem odmalička. Pokud jste se spolu dosud bavili jen v rovině „jak bylo ve škole“ nebo „co chceš k večeři“, nemůžete čekat, že se vám najednou nadšeně svěří. Ať už je to jakkoli, pokuste se přinejmenším ověřit, že chápe, jak vznikají děti. 
 
Antikoncepční okénko
 
Kterou antikoncepci „dětem“ doporučit? Ještě před deseti, patnácti lety matky jásaly nad existencí antikoncepčních pilulek, které je chránily před předčasnou změnou statusu z maminky na babičku. V posledních letech je však čím dál zřejmější, že zobat hormony není pro ženské tělo žádná výhra. Pokud máte dceru, vezměte ji ke gynekologovi a proberte možnost ochrany v podobě nitroděložního tělíska. Možná se domníváte, že je pro mladou slečnu nevhodné, ale opak je pravdou! Doba, kdy tělísko působilo bolest, pánevní záněty nebo neplodnost, je, chvála Pánu, dávno pryč. Za posledních třicet let se tělísko dočkalo velké pozitivní proměny, a není se tak čeho bát. Pomůcka však neřeší riziko pohlavních nemocí, proto s dcerou proberte i používání prezervativu. Stejně tak se synem. Věřte, že ta krátká, ale smysluplná chvilka trapnosti je mnohem lepší než řešit nechtěné těhotenství. Být babičkou v pětatřiceti, to je teprve „trapas“.
 
 
Když to zavání průšvihem
 
Pomiňme situace „prvorepublikového střihu“. Třeba dcera gymnazistka, která randí s budoucím truhlářem, nebo syn dvou vysokoškoláků, co randí s dcerkou nočního vrátného. Pokud vás trápí rozdíly v socioekonomickém původu nového párečku, problém je spíš ve vás. Takže si ho někde v ústraní vyřešte a dítě do toho netahejte. Existuje totiž cosi vzdělání i finanční situaci nadřazeného: charakter. O ten byste se měli zajímat v první řadě. Věřte, že je lepší, když vaše dcera přijde o panenství s chytrým a hodným klukem, co se učí na kuchaře, než s frajírkem z elitního gymnázia, který ji bude tahat za nos a využívat. Pokud ale srdce vašeho teenagera ovládne skutečně „rizikový“ kluk nebo děvče, je vhodné dát dětem své obavy opatrně najevo. Psychologové zpravidla zrazují od příliš autoritativní výchovy založené na soustavě příkazů, zákazů a trestů. Takový přístup totiž způsobí, že budete tím posledním, komu se dítě zatouží svěřit. A vy nesmíte ztratit přehled. Promluvte s dítětem, řekněte mu, že o něj máte strach a z čeho vychází, pokuste se nastavit hranice a ujasněte si, co se stane v případě jejich překročení. 
 
Ať už se vám On nebo Ona zamlouvají, nebo ne, mějte na paměti jedno: vaše dítě patrně svou lásku bere smrtelně vážně a váš dospělý úhel pohledu na tom nic nezmění. Nezlehčujte dceřino trápení s láskou, nedobírejte si syna, který se šlechtí před prvním rande. Váš úkol je totiž jiný – být dítěti průvodcem dospíváním, se kterým může sdílet svoji radost a za kterým může jít v případě, že se dostane do nesnází. 
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 


 


Tip pro rodiče


Levnější než psycholog, říká sklenička z kolekce Můj bar od Albi ;-). 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI