Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak se připravit na čundr v roce 2019?

05.08.2019 Čtení pro radost

Má dnes toulání po lesích ještě něco společného s trampingem? A co všechno dnes potřebuju na výlety do přírody?

 
Původní trampové kdysi bývali v podstatě „kmen“, který vznikl na základě několika faktorů. Lidé samozřejmě potřebovali uniknout do přírody a vzájemně si sdílet zážitky ze svých výprav (dnes se tomu říká sociální bublina). Nicméně šlo i o formu politického odporu, i když velice pasivní až gándhíovskou – vzdát se hmotných statků, jít proti proudu a splynout s přírodou.
To vše je ale dávno pryč. V Čechách zůstalo už jen pár strýců v osadách, kteří jsou dnes asi tak stejně exotičtí jako babičky v krojích na Moravě. 
 

Když chci do přírody, potřebuju goráč?

 
Doba se mění. Po trampingu v devadesátých letech nastoupil kult „Hudy“. Barevně syntetické postavy navlečené do šustivého goráče a nejnovějších chemických obleků. I když i tahle vlna dneska ustupuje a do lesů se vrací džíny a bavlněná trička.
 
Samozřejmě, že stále existují hi-tech nadšenci do drahé outdoorové módy, většina populace však pochopila, že tyhle technologické vychytávky vlastně příliš nepotřebuje. A že merino triko je příjemnější než oděv z PVC. Stejně tak plastový Gore to často prohrává s obyčejným voskovaným plátnem. Je fajn, že moderní technologie existují, je dobré mít tu možnost, ale už to rozhodně není „must have“. Přece jen, když jdete do přírody, chcete si odpočinout od civilizace a nechcete se obklopovat čímkoli, co zavání hi-techem. Chce to zkrátka najít rozumný kompromis. Syntetickou karimatku klidně, triko už ale není potřeba (tedy to umělé).   
 

Vystačím si s levnými věcmi? 

 
Tohle je věčný boj. Je to stejné dilema jako u rychloobrátkové módy, kterou s čistým svědomím po několika vypráních vyhodíte (pokud tedy neřešíte ekologické principy). Mám si kupovat kvalitnější, nebo levnější věci? U outdooru je navíc důležitá i funkčnost – odolnost, voděodolnost, kvalitní odpružení, nízká váha, to prostě něco stojí. Ostatně proto existuje tak veliká armáda výrobců. Od levných „šuntů“ přes špičkové masvýrobky po jedinečnou ruční práci, kde je zase hodnota všita do něčeho jiného než do funkce. Obecně se vyplatí připlatit si u outdoorové módy víc než u té obyčejné. 
 
 

Nemůžu ale přece v lese spát jen tak v džínách?!

 
Můžete, ale asi nechcete. :-) Nicméně tady je pár mých tajných a naprosto osobních, ale nepodplacených tipů na koupi výstroje:
 
Karimatka
 
Pokud nejedete do extrémních mrazů, karimatka je podle mého lepší klasická pěnová než nafukovačka. Nafukovačky při spaní vydávají často děsivé vrzavé zvuky, vůbec nic nevydrží a nejde je použít na nic kromě spaní. Co je ale zásadní, u pěnové karimatky vyžadujte výhradně materiál EVA. A je jedno od jakého výrobce. To je materiál s nepórovitou strukturou, takže se nenacucá vodou, vydrží skoro cokoli včetně vysokých teplot a je příjemná na dotek. Můžete na ní sedět, na cestách cvičit nebo ležet na kamení, a dokonce i na střepech. 
 
Dobrá reklama ještě neznamená kvalitu
 
Nenápadné značky bez reklamy mají často mnohem lepší poměr cena/výkon než provařené velké brandy. Koukněte třeba na italského výrobce Ferrino – za docela málo peněz dostanete hodně muziky. Přitom nejsou zas taková ořezávátka, vyrábí i maskáčové edice pro italskou armádu, řada High Lab má doživotní záruku a značku mají rádi i horolezci jako Reinhold Messner. Přitom na samém začátku vyráběli nepromokavé plachty na Fiaty. 
 
Nebojte se českých výrobců
 
I tady je opět potřeba oddělit zrno od plev. Avšak nikdy nesáhnete vedle, když koupíte cokoli od Rakoncaje (značka Sir Joseph). To jsme už v dražší kategorii, ale i nehorolezcům se hodí lehká péřová vestička nebo péřový svetr a ultralehký spacák. Další stálicí je výrobce stanů Jurek. Vynikající firemní kultura a přátelskost, kdykoli chcete něco opravit, a lehoučké stany pro všechny výkonnostní a cenové kategorie. Jen u těch nejmenších stanů si dejte pozor na malé předsíňky, do kterých se vám vejdou tak sotva boty.
 

A rada nakonec?

 
Outdoorové oblečení a výbavu nekupujete stejně bezmyšlenkovitě jako módní hadříky. A co je hlavní: nikdy nekupujte batoh, aniž byste si ho nejdřív dali na záda. Outdoorové věci nejsou takové, jaké se zdají (na internetu) být. 
 
Autor: Jan Strmiska  Foto: gettyimages a Jan Strmiska
 
 


Tip na vybavení

Až si ten batoh pořídíte, nezapomeňte si přibalit pořádný nožík, nebo rovnou celé nářadíčko - vždycky se hodí!

 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI

Galerie článků

8-10 / 25