Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak (ne)spasit svět: buďte dobrými rodiči

01.10.2019 Čtení pro radost

Máte touhu spasit svět? Přijde vám, že musíte být ve svém životě ve všech ohledech perfektní a hlavně prospěšní? A víte, že je to někdy vlastně úplně jedno? Sedněte si pohodlně na gauč, uvařte si kávu a čtěte.

 
Člověk svět jednoduše nezachrání – a vyplýtvá čas a energii, kdy mohl být co k čemu aspoň sám sobě. Z docela přízemních důvodů: okolí obdivuje konkrétní, hmatatelné výsledky, takže se snažíme, aby jich bylo co nejvíc. Nakonec zjistíme, že je to okolí úplně jedno – jenže v tu chvíli už máme potřebu dalších a dalších výsledků natolik zažitou, že pokračujeme v nesmyslné práci, abychom se vytahovali sami před sebou, že se v šuplíku nakupily další certifikáty a domluvíme se zas jedním dalším jazykem.
 
Na nás to nestojí
 
Módní vlna neustálého zdokonalování sebe nebo světa se nevyhýbá ani ženám na mateřské. „Kdejaká čtenářka zrovna zakládá třetí neziskovku, pere ekologické pleny, vyrábí polovinu drogistických produktů od masážních olejů po mýdla a po večerech střídá přípravu na dálkové studium s drobnými zakázkami, aby aspoň něco dělala,“ vysvětluje jedna z maminek dobře obeznámených se situací.
 
Přitom právě ženy na mateřské dovolené by mohly být úplně v klidu. Svět na nich totiž nestojí. Ne proto, že by snad byly méně důležité než kdokoli jiný – ale proto, že svět nestojí na nikom. Země se otáčí naprosto samovolně a ve společnosti je každý zastupitelný. Každý kromě rodičů. A právě to rodiče staví do nebývale příznivé situace, v níž by mohli snadno zůstat nad věcí a v klidu si vypít kafe.
 
 
Křehké umění 
 
Abyste mohli být nad věcí, potřebujete totiž cíl, který takovou věc převyšuje, upozorňuje Mark Manson v článku The Subtle Art of Not Giving a Fuck (Křehké umění prostě se na to vy...). Což mámy mají: svoje ratolesti. A právě od nich se může odvíjet ono křehké umění týkající se všeho ostatního. Problém v práci? Stane se, hlavně že je v pohodě dítě. Padají kroupy? Padá střecha? Trpí lidé chudobou? Pokud je v pohodě dítě, je na místě aplikovat křehké umění.
 
A děti jsou docela flexibilní, takže mohou být v pohodě, ať se děje cokoli. Nerodí se s vrozeným smyslem pro problémy. Až společnost děti učí, kdy je něco špatně, kdy se mají bát nebo vztekat – a do té doby se musí spoléhat na rodiče. Pokud jsou rodiče v pohodě, dítě je v pohodě taky, ukazují zkušenosti z válek a přírodních katastrof. A tím spíš to platí i v klidném Česku.
 
Dítě nerozumí světu, takže vnímá jenom péči a pozornost rodičů – a pokud se mu jich dostává, usoudí, že se nic zásadního neděje. Bez ohledu na to, jestli ho vozíte Ferrari, nebo kočárkem po babičce a jestli vyrůstá obklopené milionem hraček, nebo chumlem sourozenců tísnících se v garsonce. Ještě před pár generacemi koneckonců nikoho nepohoršovalo, že rodiče plodí další sourozence na peci, okolo níž pospávají ti zplození už před léty.
 
 
Buďte v klidu a pohodě
 
S rostoucím věkem samozřejmě stoupá důležitost dalšího prostředí a spolužáci nemusí vnímat chatrč v lese se stejným nadšením jako ekologicky zaměření rodiče. Navíc dítě přirozeně nežije jen z vaší lásky a potřebuje i klid na spaní, kvalitní potravu i hračky, pastelky, stavebnice a cokoliv dalšího, co mu umožní rozvíjet myšlení i motoriku. Tím nejdůležitějším ale zůstává zájem těch nejbližších lidí – který dítěti běžný zdravý člověk poskytuje docela přirozeně, aniž by k tomu potřeboval rady a příručky.
 
„Někteří rodiče se své děti snaží rozmazlovat a ujišťovat se, že nepodstupují vůbec žádný stres, což je nesmysl. Všichni rodiče už dospělých potomků chápou, že se žádné dítě nevyvine stoprocentně tak, jak si původně představovali, a že nad tím, jaký dospělý člověk z našeho dítěte vyroste, máme ve skutečnosti velmi malou moc. „Z dítěte zkrátka bude, co z něj bude, pokud jej skutečně výsostně nepokazíte,“ shrnul na prahu sedmdesátky svou moudrost profesor psychiatrie a neuroanatomie a trojnásobný otec James Fallon.
 
Shrnuto a podtrženo: všechno kromě dětí se obejde i bez vás. Děti se bez vás sice neobejdou, ale nepotřebují nic zvláštního – jen abyste byli v klidu a v pohodě. Zbývá se rozhodnout, jestli raději kávu, nebo víno.
 
Text: Vojtěch Píšl Foto: Getty Images 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI