Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Jak hudba ovlivňuje vývoj dětí a vaši náladu: radši Mozarta, nebo metal?

24.03.2019 Čtení pro radost

Že Mozart v kolébce tříbí dětský intelekt, je klišé staré jako první gramofony. Navíc některé hluky a ruchy se dětem líbí, tak proč to nevyzkoušet? Řekněme si to narovinu: ani klavírní koncert č. 22 v Es-dur nejspíš vaší ratolesti Nobelovku za fyziku nepřinese. Studie University of Southern California z roku 2016 však dokazuje hned několik pozitivních důsledků toho, když dítě dlouhodobě hudbě vystavujete.

 
Celý den jen si zpívám
 
Studie zkoumala tisíce dětí předškolního a mladšího školního věku, kolik času trávily aktivním nebo pasivním poslechem hudby a jejich akademické úspěchy. Výsledky mluví za sebe. Děti, které byly hudbě vystavené, měly lepší výsledky ve škole, a to zejména v jazycích a humanitních oborech, které vyžadují „memorování“. Oproti tomu děti, které se hudbě věnovaly aktivně, měly markantně lepší výsledky v matematice a na svých SAT (standardizované „Zkoušky dovednosti žáka“) měly v průměru o 19 procent lepší výsledky. Takže ano, hudba nás dělá chytřejšími, ale stojí to za všechna ta utrpení spojená s malým houslistou v bytě?
 
Mohlo by, protože muzika nepomáhá jenom ve škole. Hudba pomáhá dětem rozvíjet jazykové schopnosti, emoční inteligenci a empatii, učí je tančit, což je zvlášť v raném dětství (a pak znova v pubertě) důležitý sociální fenomén. Nejpozitivnější účinek má hudba na ty nejmenší, kteří se při jejím pravidelném poslechu mnohem rychleji naučí mluvit. A kromě toho je hudba radost! Tak si ji užijte.
 
 
Co jim pustit?
 
Tady opouštíme teritorium zmapované průzkumem USC a přesouváme se k moderním psychologům, kteří obrací klišé o Mozartovi na hlavu. Jak už jsme zmínili, hudba pomáhá dětem s vývojem, dospělým s pamětí a soustředěním. Ne vždy se ale musí jednat o klasiku. Je v podstatě jedno, jestli vám společníka dělá Joseph Haydn, Alice Cooper, Britney Spears, nebo Hudba Praha. 
 
Stačí, aby se vám a dítěti hudba líbila, a bude to fungovat. Navíc si můžete užívat vlastní výběr hudby, než vám ji mladší členi rodiny začnou kritizovat. Mezi vlivem instrumentální a vokální hudby neexistuje prokazatelný rozdíl, Einsteina tak z vašeho dítka může udělat i Paul Van Dyk. Samozřejmě ale platí, že když vás nějaký obzvláště pěkný text chytí za uši, ve čtení se nebude pokračovat snadno. Nebojte se střídat žánry, tempo a náladu toho, co hrajete. Kromě jedničkáře tak vychováte i hudebního znalce.
 
Text: Robin Hendrych, Foto: Thinkstock
 
 
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI