Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Hvězdáři a proroci. Vážně vědí víc, než my?

22.12.2018 Čtení pro radost

Rodíme se se spoustou otázek a hledat na ně odpovědi je vlastně zdravé. Dokud nás totiž zajímá svět okolo nás, je naše mysl živá. Toho ale někdy využijí různí vykukové, kteří se nám snaží namluvit, že z hvězd nebo kávové sedliny vyčtou náš osud. A zadarmo to skutečně nedělají. Proč lidé věří předpovědím, jak je možné, že se i zarytý skeptik někdy zalekne a jak dobře na něj pasuje horoskop z bulvárního časopisu?

Astrologové, proroci a věštci, kartářky nebo chiromanti. Ti všichni obchodují s lidskou důvěřivostí a touhou mrknout se klíčovou dírkou do budoucnosti. 
 
Forer na to kápnul
 
V roce 1948 uskutečnil americký psycholog Bertram Forer pokus. Svým studentům dal vyplnit dotazník, na jehož základě jim slíbil vypracovat detailní osobnostní analýzu. Místo ní jim však poskytl jen snůšku vágních tvrzení, která posbíral z několika horoskopů v různých časopisech. Forer studenty požádal, aby přiléhavost osobnostního posudku ohodnotili na škále 1 až 5, přičemž pětka znamenala, že popis sedí jako ulitý. Průměrná známka, kterou si od téměř čtyřiceti studentů psychologie vysloužil, byla 4,3. Co jsme ale ještě nezmínili – všichni studenti obdrželi jednu a tu samou osobnostní analýzu. Zmíněný jev dostal jméno Forerův a je platný odjakživa.
 
Kdo by odolal?
 
Ti nejschopnější manipulátoři s naší vírou se vyznačují tím, že dovedou mistrně balancovat na hraně vágnosti s prvky zdánlivých detailů. Příklad: v jednom z lednových horoskopů pro zrozence ve Střelci stojí, že některé moje ambice jsou nerealistické. Hm, co to může být? Aha, už vím. To ta rondokubistická vila na pražské Ořechovce, na kterou mám celý život zálusk – asi jsem už trochu přestřelila. Šarlatánům také často hraje do karet (některým doslova) i lidská ješitnost. Ruku na srdce, kdo z nás by upřímně negoval tvrzení, že jsme přátelští, někdy příliš dobrosrdeční a dřímá v nás dosud nevyužité zvláštní nadání? Je dobré, když se takový horoskop sem tam proloží i negativní informací, protože ta mu jen přidá na důvěryhodnosti. Pozitiva by však měla jednoznačně převažovat, jinak by se totiž astrolog se zlou potázal. Z některých dalších psychologických výzkumů taky vyplynulo, že lidé jsou tím ochotnější věřit horoskopům, čím více vstupních informací astrologovi nebo „analytikovi” poskytnou. A to bez ohledu na to, jestli je v posudku využije. Přece by se neptal na datum, místo a počet hvězd na zem spadlých v čase našeho narození, kdyby na tom nezáleželo. To dá rozum! 
 
 
Sebenaplňující proroctví
 
Jev, při kterém očekávání věcí budoucích zapříčiní, že se skutečně stanou. Sebenaplňující proroctví pak může mít pozitivní, ale i naprosto zničující dopad na život člověka. Když někomu řekneme, že do tří měsíců zemře, může jeho mysl ochromit strach natolik, že způsobí dopravní nehodu s tragickými následky. Takovému proroctví s negativním následkem se říká Golemův efekt. A když je výsledek naopak pozitivní, používá se termín Pygmalion efekt. Ten může v praxi vypadat tak, že když bude učitel k průměrnému dítěti přistupovat jako k malému géniovi, žák podá mnohem lepší výsledek. Je to právě sebenaplňující proroctví, čím si můžeme vysvětlit úspěšné předpovědi některých kartářek. Štěstí, že většina z nich je ohledně sdělování data úmrtí zdrženlivá a většinou mlží. To s chiromanty je to horší. Jejich dlouhé mlčení při pohledu na čáru života v dlani špatně zrýhovaného nebožáka může vystrašit víc, než tisíc slov. Ani tak ale není nic ztraceno! Za pouhých 850 eur si prý na jedné japonské klinice plastické chirurgie můžete pořídít příznivější předpověď! Ptejte se po doktoru Takaaki Matsuokovi, který vám do dlaně napíše laserem osud přesně podle vašich představ. No, nekupte to. 
 
 
A co vy? Zajdete se někdy poradit ke kartářce nebo si prosvištíte horoskop pod televizním programem na neděli? Není na tom nic špatného, pokud si zachováte vlastní úsudek. Barevné obrázky vyložené na stole přece nemohou rozhodovat o vašem životě! Možná ale způsobí, že si začnete pokládat otázky a přemýšlet o věcech z nových úhlů. Proč ne? Tím by ale jejich služba měla končit. 
 
 
Přiznaně univerzální předpověď na příští rok od Albi
 
Čeká vás skvělý rok. Objevíte v sobě netušené schopnosti, které se vám podaří rozvinout. Vaše vztahy s blízkými budou dobré až vynikající. Zdravíčko bude pěkně sloužit a každý den prožijete aspoň jeden hezký okamžik! Dobře. Možná to není tak úplně předpověď. Rozhodně bychom vám ale přesně takový rok přáli!
 
Text: Markéta Schinkmannová, foto: Thinkstockphotos
 
 

Plechový horoskop
 
Stručný a výstižný - neřekne sice, který měsíc je nejvhodnější na investice, ale obdarovaný bude na 100 % vědět, že ho máte rádi a proč. ;-)
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI