Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Hepčí! Na zdraví, nebo na umření?

10.12.2019 Čtení pro radost

Mužská rýmička je světový fenomén. Chlapy jako hora dokáže srazit do postele a v ženách vyvolává pocity opovržení a rozčarování. Takhle že vypadá ten chrabrý princ na bílém koni, co nás má celý život chránit?

 
O mužské rýmě také existuje tolik vtipů, že by jejich čtení zabralo půl dne. Ale před pár lety přišli lékaři z Memorial University of Newfoundland se zajímavým výzkumem, jehož závěry vás posadí na zadek. Muži údajně hůře reagují na virové infekce dýchacích cest proto, že na imunitu mají docela velký vliv také pohlavní hormony. A protože muži nejsou ženy, prožívají jakékoliv běžné nemoci hůř než my. Jako fakt. Až budete svého životního partnera ze smrtelné rýmy léčit (pokolikáté už?), vzpomeňte si na to.
 
 
 
Pro zachování klidné domácnosti a statusu muže jako ochránce rodiny bude přeci jen jistější vsadit na prevenci. Jak se rýmě spolehlivě vyhnout?
 
  1. Každé ráno pijte šípkový nebo zázvorový čaj. První kvůli vysokému obsahu vitamínu C, ten druhý zase kvůli protizánětlivým účinkům.
  2. Obecně hodně pijte. Tekutiny pomáhají z těla odplavovat toxiny i bacily.
  3. Místo nočního sledování seriálů jděte raději spát. Bylo dokázáno, že lidé, kteří spí alespoň 7 hodin denně, mají lepší imunitu.
  4. Jestli už si seriály nedokážete odpustit, dlabejte u nich místo chipsů a vína radši nasušené ovoce a pijte heřmánkový čaj.

 
Když už přijde, vyžeňte ji
 
Babským radám se sice všichni smějeme, ale potají je doma praktikujeme. Až u vás rýma zaklepe na dveře, vyzkoušejte jeden z těchto triků: 
 
  • Při prvních příznacích (takové to všeříkající pálení vzadu v krku a nose) se naložte do horké vany a přidejte pár kapek smrkové silice. Jakmile se utřete, honem do pyžama a pod peřinu aspoň půl hodiny potit.
  • Po lokty ponořte ruce do horké vody a vydržte, co to půjde, poté se běžte natáhnout. Ráno můžete podobnou proceduru aplikovat na nohy – nahřejte je proudem teplé vody, utřete a oblékněte si teplé ponožky.
  • Nakrájejte cibuli na kolečka a navrstvěte do sklenice. Každé patro cibule pokapejte medem. Šťávu, kterou cibule během pár desítek minut pustí, užívejte po lžičkách pětkrát denně (nebo podle chuti) pár dní za sebou. 
  • A když už budete u krájení cibule, nechte stranou pár silnějších plátků. Těmi si před spaním obložte chodidla, zabalte do igelitu a nechte do rána. Podle východní medicíny jsou chodidla výstupním bodem našeho těla a cibule má tu moc vše negativní vytáhnout. Tuto proceduru doporučujeme praktikovat o víkendech nebo ve chvíli, kdy se nechystáte mezi lidi. Budete po ní cítit nezaměnitelným cibulovým aroma.
  • Tak jako cibule umí vytáhnout vše negativní z těla, působí antisepticky i v místnostech. Nakrájejte ji proto do mističek a rozmístěte po bytě. Když už nepomůže nemocnému, zabrání v šíření nemoci na další členy rodiny.

Text: Petra Matějková Foto: Getty Images

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI