Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

Archivní pudink nebo krvelačná ryba. Víte, co mlsají u stromečku v cizích zemích?

19.12.2018 Čtení pro radost

Tak co? Kolik druhů cukroví se letos urodilo u vás doma? Linecká kolečka a vanilkové rohlíčky voní až k nám do redakce a vsadíme se, že jste i letos vyměkli a dali si práci s vosími hnízdečky nebo jinou drobotinou. Porozhlédli jsme se za hranicemi a zjistili jsme, že na piplačku s výrobou desítek malých cukrátek jsme u nás v Česku experti. Přinášíme proto pár tipů pro případ, že by se vám příště zachtělo tu hodinářskou práci proložit něčím novým.

Rok stará laskomina
Jestli už jste měli co do činění s britskou gastronomií, asi tušíte, že pudink nebude roztřesená barevná hmota přelitá šťávou z kompotu. Anglický vánoční pudink (Christmas plum pudding) kupodivu neobsahuje pundinkový prášek ani švestky. Vlastně je to spíš takový nákyp. Vaří se ze směsi sušeného ovoce (hlavně rozinek, které Angličané někdy také označují jako plums – švestky), mouky, koření, spousty alkoholu a hovězího loje. Všechno se to dlouze vaří ve vodní lázni a pak přichází čas zrání. To může trvat měsíc i rok a každá rodina má svoje vlastní doporučení, stejně jako u nás nenajdete dva totožné bramborové saláty. Na Boží hod se pudink ohřeje a podává s mléčnou omáčkou s brandy nebo se jen poleje alkoholem a zapálí. Do pudinku patří ještě zapečená stříbrná mince. Kdo na ni narazí, bude mít v nadcházejícím roce štěstíčko a spoustu peněz, které ale možná padnou na zubaře. 
 
Francouz jak poleno
 
Za roztomilou roládou Buche de Noël ve tvaru dřevěného polínka se skrývá více než tisíciletá tradice. Lidé se každou zimu vydávali do lesa najít největší a nejlepší poleno, které se prohoří tou nejchladnější nocí zimy. Věřilo se, že uchrání dům od ohně i blesků a udrží jej v bezpečí. Tradice postupně vymizela, protože s příchodem ústředního topení už se lidem přestalo chtít chodit do lesa pro těžké klády. Aby se na pěkný zvyk nezapomnělo, začali Francouzi péci sladké plněné piškotové rolády, které jako kdyby skutečnému polínku z oka vypadly. 
 
 
Krvelačná bestie z Portugalska
 
Nejzábavnější vánoční cukrovinku si podle nás vymysleli Portugalci. O Vánocích totiž vyrábějí sladkost Lampreia de Ovos ve tvaru krvelačné ryby mihule. To je taková ta úhořovitá potvora s kulatou čelistí plnou ostrých zubů, kterýma se přisává na jiné ryby a saje jejich krev. No prostě sympaťačka. A proč se stala mihule portugalským vánočním kaprem? Její maso je pokládáno za velikou delikatesu a v minulosti na talíři často suplovala dražší červené maso, strukturou totiž připomíná hovězí steak. Nicméně i samotný vznik těsta svátečního koláče má úsměvnou historii. V 16. století si portugalské jeptišky braly na pomoc při žehlení svých hábitů vaječné bílky. Díky nim totiž látka držela tvar a nemačkala se. Jak ale naložit se žloutky? Patrně z Božího vnuknutí se rozhodly, že je nechají protéct přes síto do vroucího cukrového sirupu a slavný portugalský dezert Fios de Ovos připomínající nudle do polévky byl na světě. O Vánocích pak z těsta lepí roztomilé mořské potvory s mandlovými zoubky.
 
Rumový koláč po karibsku
 
Že alkohol k vánočnímu pečení prostě patří vědí i v Karibiku. O svátcích si dopřávají rumovou laskominu (rum cake nebo taky black cake), která je podobná naší bábovce. A jestli se v receptu na něčem nešetří, pak je to právě rum. O tom svědčí i fakt, že tenhle zákusek už má na kontě i několik případů otravy alkoholem. Složení rumové bábovky je veselé: sušené ovoce naložené v rumu, poctivý panák rumu do těsta a celé se to pak polévá sirupem. Ten je pochopitelně také z rumu. Kdo nemáte trénink, dávkujte střídmě, ať si z těch Vánoc taky něco pamatujete.
 
 
Koleda, koleda a koňská lebka
 
Na závěr trochu odbočíme od pochutin ke koledě. V některých částech Walesu vám totiž místo roztomilých zpívajících koledníčků u dveří zazvoní prostěradlem maskované stvoření, které má místo hlavy koňskou lebku. Nechce ale vaši duši nebo krev, rád by si poslechl kvalitní poezii! Kůň se jmenuje Mari Lwyd a aby dostali jeho spolukoledníci sladkou či tekutou odměnu, musí svést s domácími bitvu, ve které hrají prim rýmovačky. A ještě to musí být vtipné. Tak, teď vás tu necháme samotné s představou rapového zápasu s mrtvým koněm a vracíme se ke krabici rohlíčků a lineckého. Šťastné a veselé! 
 
Text: Simona Ondráková, foto: Thinkstockphotos
 
 
 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI