Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací V pořádku

6 věcí, které se vaše dítě naučí na táboře

13.08.2019 Čtení pro radost

Letní tábory mají v Česku velmi dlouhou tradici. A moc se na nich nezměnilo ani v 21. století. Váháte, jestli můžou vašim digitálním dětem vůbec něco dát? Odpověď je jednoznačné ano. A zdaleka nejde jen o pobyt na čerstvém vzduchu a morseovku.

 
Vrátilo se vám z letního tábora špinavé, rozcuchané a značně rozjuchané? Povzneste se nad roztrhané kalhoty a ztracené škrabky na brambory. Tábor je mnohem víc než legrace a řádění v lukách a hájích. Vaše dítě se díky němu naučí spoustu dovedností, které ve školním roce jako když najde. Nevěříte? Čtěte dál. 
 
1. Překonávat samo sebe
 
Držet noční hlídku, používat latrínu, splnit bobříka mlčení… Na táboře každé dítě překročí svůj vlastní stín. Naučí se, že dokáže mnohem víc, než si myslí, a že i věci, ze kterých má strach, zvládne přežít. 
 
 
2. Vcítit se do jiných lidí 
 
Když dítě stráví s omezeným počtem lidí tři týdny nonstop, pozná jejich chování a reakce v různých situacích, bude lépe schopno si představit, co se jim asi odehrává v hlavě a jaké jsou jejich slabé či silné stránky. 
 
3. Přiložit ruku k dílu
 
I když máte doma lenocha, kterého normálně musíte nutit do úklidu či psaní domácích úkolů, na táboře nejspíš zakusí pocit uspokojení poté, co pracně nanosí dřevo a vychutná si posezení u ohně nebo pomůže postavit umývárku a odměnou je mu sprcha pod čistou vodou.
 
 
4. Dodržovat režim
 
Přestože je tábor především zábava, určitý režim si pro dobro všech musí osvojit každý, kdo se ho účastní. Vstává se na budíček, obědvá na povel. Mezi rituály je vždy dost času na volnou zábavu, a pokud vaše dítě nemělo tu smůlu, že jste ho místo na tábor poslali na vojenské cvičení, nejspíš pochopí, že dodržovat určitý režim je pro jeho fyzické a především mentální zdraví fajn. 
 
5. Improvizovat
 
Na každém táboře se ocitáte v situacích, kdy musíte hledat kreativní řešení. Teče vám do stanu? Zmoklo vám dřevo na oheň? Nemáte už žádné čisté ponožky? Ztratili jste baterku? Musíte si nějak poradit.
 
 
6. Kopat za tým 
 
Ať už jde o celotáborovou hru, turnaj ve volejbalu, nebo bodování úklidu ve stanech, vaše dítě se naučí, že v jednotě je síla a že tempo skupiny vždycky určuje její nejslabší jedinec. V dnešní individualistické době jde o velmi důležitou znalost, která se vašemu potomkovi bude v budoucnu sakra hodit. 
 
Text: Natálie Veselá Foto: Getty Images 
 
 

Najdete nás na Facebooku

CO SE DĚJE V ALBI